ІНФРАСТРУКТУРА РИНКУ ЗЕМЛІ - Бабміндра, Д.І.; Слободяник, І.М.; Сметанко, А.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Стаття присвячена пошуку ефективної моделі функціонування екологобезпечного сільськогосподарського землекористування та економіки сільського господарства України з урахуванням рейтингової оцінки інвестиційної привабливості адміністративно-територіальних особливостей земельних ресурсів та напрямів, направлених на стимулювання інвестиційної діяльності. В статті проведено аналіз та дослідження напрямів використання, тенденцій розвитку та механізмів підтримки державного стимулювання інвестиційної привабливості земельних ресурсів. В процесі дослідження розглянуто перелік заходів, які присвячені розвитку напрямів та механізмів підтримки стимулювання, які сформовані за рахунок інвестиційної привабливості, характеру їх розподілу та ефективності використання з урахуванням екологобезпечних технологій. Досліджено цілі та завдання еколого-економічного природокористування за рахунок формування інвестиційної привабливості земельно-ресурсного потенціалу як наукової передумови розвитку земельних відносин в Україні. Висвітлено пріоритетні галузі економіки, за рахунок яких розкривається потенціал природокористування, земельних ресурсів та стимулювання інвестиційної привабливості. Проведено аналіз та окреслено проблеми земельних відносин і землекористування, запропоновано шляхи їх вирішення. Визначено та запропоновано декілька суттєвих механізмів підтримки державного стимулювання інвестиційної привабливості. Запропоновано перелік заходів для екологобезпечного динамічного розвитку ринкових земельних відносин в Україні. Визначено напрями регулювання екологічного землекористування, які є одними з найбільш важливих та найбільш позитивних платформ розвитку інвестиційної привабливості регіону.