РОЛЬ УКРАЇНИ У ФОРМУВАННІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ СВІТУ - Кушнір, С.О.; Аношіна, С.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Авторами розглянуто роль України у формуванні продовольчої безпеки світу. Встановлено, що експорт продукції сільського господарства є пріоритетною складовою національної економіки. Досліджено вплив повномасштабного вторгнення російської федерації на територію суверенної незалежної України на експорт українського продовольства. Розглянуто стан експорту українського продовольства за підсумками 2021/2022 маркетингового року та 2022/2023 маркетингового року. Проаналізовано специфіку українського експорту продовольчих та сільськогосподарських товарів. Доведено експортний потенціал України в умовах затяжної воєнної агресії та масштабних ракетних обстрілів рф усієї території України, які безперервно тривають більше ніж протягом одного року. Авторами розглянуті актуальні оперативні економічні показники та проаналізовано динаміку їх спадання порівняно з довоєнними даними. Встановлено причини зменшення поставок зерна. Досліджено прогнози різних експертів стосовно експорту на найближче майбутнє. Автори подали актуальні дані та графічні моделі для більш доступного розуміння проблеми. Обґрунтовано загальний вплив російсько-української війни на продовольчу безпеку світу. У роботі автори акцентували на важливість поставок українського продовольства на міжнаціональному рівні.