ЗВ’ЯЗОК МІЖ ІННОВАЦІЙНИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ ТА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА ПРАТ «ЗАПОРІЖАБРАЗИВ» - Череп, А.В.; Гурська, А.Ю.; Захарян, Д.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У цій роботі ми дослідили різні підходи вчених до поняття «інновації» та «конкурентоспроможність», а також сформували власне визначення цих понять. Надано характеристику підприємства ПрАТ «Запоріжабразив» та його реакцію на бойові дії. Проаналізовано показники фінансових результатів підприємства, порогу рентабельності та запасу фінансової стійкості, зроблено висновки, щодо його стану. Виконано аналіз зовнішніх та внутрішніх факторів, що визначають конкурентоспроможність металургійних підприємства. Досліджено методи «якісної» діагностики конкурентоспроможності підприємства, які часто застосовуються на практиці відносяться SWOT-аналіз та PEST-аналіз, після цього було зроблено висновок щодо конкурентоспроможності підприємства. Розглянуто плани розвитку підприємства ПрАТ «Запоріжабразив» на 2023–2024 рр. Сформовано методи, що варто запровадити, враховуючи важливість інновацій, серед яких розширення асортименту ринку, впровадження екологічно дружніх технологій та виробничих процесів, використання інформаційних технологій та аналітики для оптимізації виробництва, інвестування у навчання та розвиток персоналу, укладання стратегічних партнерств з іншими компаніями або дослідницькими установами.