ВПЛИВ ЦІНОВОЇ ПОЛІТИКИ КОРПОРАЦІЇ НА ЇЇ ФІНАНСОВИЙ СТАН - Кущик, А.П.; Котухов, Д.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті розглянуто сутність цінової політики і ціноутворення, та їх вплив на фінансовий стан корпорацій. Проаналізовано стан українського ринку пива, та визначено частку, яку займає аналізована група підприємств. Досліджено показники фінансового стану ПрАТ «Карлсберг Україна», визначено як саме на них впливає обрана цінова політика. Проведено оцінку доцільності використання застосовуваних стратегій ціноутворення на підприємствах корпорації. Досліджено потенційні шляхи покращення цінової політики та наведено прогноз у змінах частки ринку пива в Україні. Наведено шляхи та способи збільшення ефективності обраної цінової політики задля зростання обсягів збуту корпорації і стимулювання її конкурентоспроможності. В числі основних рекомендацій було перераховано підвищення цінової привабливості продукції, активну адаптацію до змін на ринку, подальшу сегментацію ринку та впровадження нових видів продукції, встановлення преміумних цін, рекомендовано інновацію в вигляді алгоритмічного ціноутворення, яке засноване на штучному інтелекті. Запропоновано впровадження цінових політик іноземних пивоварних компаній. В числі прикладів були наведені варіанти преміумного ціноутворення, цінової дискримінації та агресивного маркетингу, задля визначення корисних аспектів, які можуть стати рушієм для якісних позитивних нововведень.