УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА - Малтиз, В.В.; Бехтер, Л.А.; Ткаченко, В.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Обгрунтовано поняття управління персоналом. Досліджено систему управління персоналом, яка розроблена провідними вітчизняними компаніями з урахуванням впровадження передових зарубіжних технологій управління персоналом та стимулюванням власної експертизи. Розкрито підсистеми управління персоналом. Визначено принципи створенні системами управління відповідно до міжнародного стандарту ISO 9001:2000. Розглянуто основні фактори управління людськими ресурсами. Обґрунтовано ланки кадрової системи. Розкрито процес мотивації працівників, який складається з трьох груп мотивації: методи мотивації суб’єктів, методи соціального стимулювання й методи моральної мотивації. Розкриті групи заохочень конкретизовані. Розроблені шляхи підвищення ефективності системи управління персоналом.