КОНЦЕПЦІЯ МАРКЕТИНГОВОГО ПЛАНУВАННЯ НА ДІЛОВОМУ РИНКУ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Іванов, С.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Проведений аналітичний огляд інструментарію маркетингового планування на діловому ринку свідчить про проблему, яка пов’язана з недостатнім рівнем адаптивності систем управління до змін джерел та характеру зовнішніх даних. Це зумовлює складнощі в роботі з актуальною аналітикою з різних джерел і типів даних, необхідність врахування кількісної та якісної економічної інформації. Зазначена проблема потребує розробки нових концептуальних підходів, математичних методів і моделей для формування ефективних управлінських рішень, а також обґрунтування необхідності застосування інформаційних технологій на двох рівнях: технологічному (Великі Дані, OLAP-технології, нечіткі множини, нейронні мережі) та функціональному (цифровий маркетинг, управління людськими ресурсами та інші), що дасть змогу поєднати використання інструментарію четвертої промислової революції з перспективними напрямками маркетингового планування на діловому ринку у режимі реального часу. Розроблено концепцію моделювання маркетингового планування на діловому ринку із застосуванням інтелектуальних інформаційних систем, яка містить чотири рівня (концептуальний, методичний, модельний, інструментальний), об’єднує розроблені методи, моделі та інструменти для вирішення задач маркетингового планування та за рахунок реалізації розбудованої системи економіко-математичних моделей (зокрема, моделей і методів інтелектуального аналізу, використання нейромережевих технологій для прогнозування багатовимірних даних та нейро-нечіткого управління в режимі реального часу) дає змогу підвищити ефективність маркетингового планування. Концепція забезпечує обґрунтування системної взаємодії рівнів, яке відкриває шляхи модернізації існуючих інформаційних систем маркетингового планування на діловому ринку розробленим комплексом інструментів для підвищення економічної ефективності управління підприємством засобами інтелектуальних інформаційних систем.