ОСОБЛИВОСТІ ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ В БАНКАХ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ - Фененко, Д.П.; Шустов, В.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У дослідженні глибоко аналізується концепція трансфертного ціноутворення по послугам для фізичних та юридичних осіб, що відіграє критичну роль у фінансовому менеджменті та стратегічному плануванні як для банків, так і клієнтів. Основна увага приділяється визначенню та методам трансфертного ціноутворення, а також аналізу ризиків і проблем, які можуть виникнути під час його впровадження та використання. Ретельно розглядаються різні підходи до ціноутворення, включаючи метод вартості, що додається, ринковий метод, та метод витрат, які застосовуються для розрахунку вартості внутрішніх трансакцій між різними підрозділами банку. Дослідження акцентує на значенні трансфертного ціноутворення для забезпечення ефективного розподілу ресурсів, підвищення ліквідності, оптимізації витрат та доходів, а також управління капіталом і ліквідністю банку. Аналіз ризиків висвітлює потенційні виклики, зокрема ризик невідповідності регуляторним вимогам, конфлікти інтересів між підрозділами та недостатню мотивацію до ефективної роботи, що можуть вплинути на стабільність та ефективність банківської діяльності. Стратегія алгоритму вирішення включає впровадження прозорих методологій, систем внутрішнього контролю та аудиту, розвиток ефективної взаємодії між підрозділами, впровадження мотиваційних програм, та використання IT-рішень для автоматизації процесів. Такий підхід дозволить не тільки мінімізувати ризики, але й значно підвищити рентабельність та ефективність банківських продуктів і послуг. У підсумку, дослідження підкреслює важливість трансфертного ціноутворення як інструменту для досягнення високої ефективності управління банком, забезпечення його фінансової стійкості та конкурентоспроможності на ринку, прозорості встановлення ціни для клієнтів банку. Реалізація рекомендованих стратегій та алгоритмів дозволить оптимізувати фінансові потоки в банку, підвищити прозорість операцій та забезпечити відповідність діяльності регуляторним стандартам.