АНАЛІЗ ВПРОВАДЖЕННЯ РИЗИК-ТЕХНОЛОГІЙ В КОРПОРАТИВНОМУ СЕКТОРІ УКРАЇНИ - Кущик, А.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Досліджено систему прийняття управлінських рішень та методи аналізу ефективності ризик-менеджменту в корпорації. Зазначено, що стан впровадження ризик-технологій в корпоративному секторі України визначається як позитивними аспектами, так і викликами, які потребують уваги та вдосконалення. З одного боку, українські компанії вже впроваджують певні практики ризик-менеджменту, що сприяють зниженню впливу негативних подій та забезпечують стабільність у діяльності. З іншого боку, існують певні виклики, такі як політична нестабільність, економічні труднощі, технологічні зміни та інші, які вимагають комплексного та інноваційного підходу. Показано, що ризик-менеджмент в межах корпорації, передбачає не тільки зв’язок всіх факторів, причин і видів ризику, але й взаємозв’язок всіх елементів системи управління ризиками, а саме аналізу та оцінки ризиків, заходів щодо зниження їх негативного впливу, формалізацію механізмів підготовки управлінських рішень та аналізу їх ефективності. Крім того, відповідно до нової інтерпретації ризик-менеджменту, мета управління ризиками полягає не тільки скорочення можливих збитків у разі реалізації ризикової ситуації, але й у збільшенні вигоди шляхом використання потенційних можливостей. Проаналізовано фінансовий стан підприємства ТДВ «Яготинський маслозавод», проведена оцінка застосування ризик-технологій та надано рекомендації щодо вдосконалення ризик-менеджменту для забезпечення ефективного прийняття управлінських рішень. Впровадження відповідного програмного забезпечення системи ризик-менеджменту із застосуванням нейронних мереж запобігатиме зменшенню негативного впливу ризику на фінансовий стан компанії в майбутньому. Інтеграція ризик-менеджменту в стратегічне планування та використання інноваційних ризик-технологій сприятимуть зростанню ефективності та стійкості українських підприємств.