ІННОВАЦІЙНА КУЛЬТУРА ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ В ІННОВАЦІЙНОМУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Щебликіна, І.О.; Щебликіна, З.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
У статті розглянуто інноваційну культуру підприємства як важливу внутрішню підсистему та умову ефективної реалізації цілей інноваційного розвитку підприємства. Розкрито сутність і особливості формування інноваційної культури та підтверджено її значення в розвитку інноваційної діяльності підприємства. Визначено роль і місце інноваційної культури у процесі реалізації інноваційної стратегії розвитку підприємства. Виділено основні завдання і принципи формування ефективної інноваційної культури. Досліджено взаємозв’язок інноваційної культури, інтелектуального капіталу та потенціалу інноваційного розвитку підприємства. Зазначено, що інноваційна культура виконує такі функції як трансляційна, селекційна, інноваційна. Встановлено, що сучасний етап розвитку суспільства та економіки вимагає посилення інноваційної діяльності, яка спрямована на створення й впровадження нових рішень. Це необхідно як для задоволення потреб споживачів, так і для оптимізації внутрішніх бізнес-процесів. Оскільки рівень інноваційної активності підприємства залежить від стану його інноваційної культури, особливо важливо зміцнювати цю складову. Це включає формування й дотримання інноваційних цінностей, які стають основою для успішного розвитку. Розкрито фундаментальні чинники та явища, які безпосередньо впливають на інноваційну культуру підприємства, надано їх характеристику. Визначено структуру інноваційного потенціалу підприємства і її взаємозв’язок із базовими елементами та факторами інноваційної культури. Узагальнено основні проблеми управління розвитком інноваційної культури вітчизняних підприємств і запропоновано шляхи їх подолання.