СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ В БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВАХ - Щебликіна, І.О.; Кисільова, І.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
У статті досліджені фактори, що сприяють автоматизації бюджетних установ зокрема, такі, як прискорена комп’ютеризація суспільства, розвиток нових інформаційних технологій, наукові підходи щодо організації праці. Досліджено сутність інформаційної системи з технічного погляду, ділового та семантичного. Зазначено умови, при виконанні яких автоматизовані інформаційні системи бюджетної установи повинні сприяти підвищенню якості облікової інформації. Встановлено, що у світовій практиці застосовуються два підходи до створення і розвитку інформаційних систем управління суспільними фінансами – централізований та децентралізований, визначені їх переваги та обмеження. Зазначено особливості впровадження автоматизованої система фінансових розрахунків як територіально розподіленої системи. Визначено роль та значення автоматизованої системи фінансових розрахунків як територіально розподіленої системи. Визначено призначення та основні завдання інтегрованої інформаційно-аналітичної системи «Прозорий бюджет».