СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ГЛОБАЛЬНИХ ФОНДОВИХ БІРЖ - Болдуєва, О.В.; Кусакова, Ю.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню сучасного стану фондових бірж як ключових інституцій фінансової системи, що виконують функції мобілізації капіталу, підтримки ліквідності та забезпечення прозорості ринків. У роботі розглянуто основні функції фондових бірж, їхній вплив на економічний розвиток, а також значення у формуванні ринкової ціни активів. Автори аналізують впровадження новітніх технологій, таких як блокчейн, штучний інтелект та алгоритмічна торгівля, які змінюють структуру й принципи роботи бірж, створюючи нові можливості для інвесторів і бізнесу. Особливу увагу приділено викликам, що постають перед фондовими біржами, зокрема зростаючій конкуренції, регуляторним обмеженням та впливу податку на фінансові транзакції (FTT). Розглянуто інтеграційні процеси на регіональних і глобальних ринках капіталу, розвиток сталого фінансування та перспективи інтеграції цифрових валют. Отримані результати мають практичне значення для оцінки трансформаційних процесів у діяльності бірж і формування стратегій їхнього подальшого розвитку.