ЦИФРОВІ ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ ТА РИЗИКИ, ЩО ЇХ СУПРОВОДЖУЮТЬ - Щебликіна, І.О.; Кущик, А.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
У статті проаналізовано особливості цифровізації ринку фінансових послуг. Зокрема, виокремлено та систематизовано основні наслідки активного використання інформаційно-комунікаційних технологій фінансовими установами для їхнього розвитку, сфери фінансових послуг і національної економіки. Також акцентовано на базових перевагах і недоліках використання таких технологій різними суб’єктами господарювання. Досліджені основні загрози для користувачів від цифровізації фінансових послуг. Відповідно проведено обґрунтування впливу цифрових технологій на стан інформаційної безпеки у сучасних умовах тотального використання таких технологій на ринку фінансових послуг. Зазначено, що цифрові технології є ключовим елементом цифрової трансформації, які використовуються для покращення процесів фінансового, інвестиційного і ризик-менеджменту, взаємодії з клієнтами та налагодження зворотного зв’язку із споживачами та підвищення ефективності діяльності. Визначено, що у фінансовому секторі національної економіки вже знайшли застосування цифрові технології, котрі здатні забезпечити швидкість, ефективність та доступність фінансових операцій.