СУТНІСТЬ І ЗМІСТ ПРОЕКТНОГО ПІДХОДУ ДО ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ОРГАНІЗАЦІЇ - Кисільова, І.Ю.; Горбунова, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Стаття присвячена визначенню основних характеристик проектного підхода до економічної безпеки організації, який являє собою цілеспрямований метод формування майбутньої економічної системи. Виділено ключові детермінанти економічної безпеки організації із врахуванням рівней ії забезпечення: макро-, мезо- и мікрорівні. Також визначено склад ключових детерминантів в системі економічній безпеки організації. У статті запропоновано розглядати підвищення рівня економічної безпеки організації, як проект, тобто розглядати дану категорію з позицій проектного підхода. Перевагою проектного підхода визначено самостійність співробітників та підрозділів у прийнятті управлінських рішень, концентрацію на роботі, чіткий розподіл відповідальності, мінімальний контроль та адміністрування. Зазначено, що проектний підхід передбачає можливість рішення будь-якої проблеми при достатній кількості часу та коштів. Змістом проекта буде економічна безпека організації, цільова складова проекта – досягнення певного рівня економічної безпеки організації, обмеженнями проекта є час та ресурси. На основі цього виділено основні ознаки проекта. Основними етапами роботи над проектом визначено: визначення відхилення фактичного показника від цільового, виявлення загроз економічної безпеки організації; розрахунок сценарних варіантів співвідношення часових та фінансових ресурсів; рішення задачі оптимізації розподілу часових та фінансових ресурсів організації; складання плана заходів ( графіка Ганта); виділення загроз економічної безпеки у відповідності із основними детермінантами. Наведено порівняльну характеристику проектного підхода із традиційними підходами управління организацією. Зазначено, що для різних типів проектів в залежності від цілей та обмежень доцільно розробити індивідуальну систему ризик-менеджмента та комплекс заходів. Наведено порівняння основних складових економічної безпеки організації та процедур проектного підхода.