ДОСВІД ФРАНЦІЇ В ФІНАНСУВАННІ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Батракова, Т.І.; Сейсебаєва, Н.Г.; Голубченко, А.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Вивчення досвіду європейських країн в частині фінансування малих та середніх підприємств сільськогосподарської галузі, має дуже важливе значення через вагомий вплив агропромислового комплексу України на розвиток економіки держави, зважаючи на той факт, що навіть попри втрати під час військового вторгнення АПК залишається ключовою галуззю в якій задіяно 17% українців та формується19% ВВП. Саме АПК забезпечує країні понад 70% валютного виторгу. Особливої актуальності вивчення досвіду набуває у контексті викликів, з якими стикаються малі та середні агропромислові підприємства, зокрема втрата виробничих фондів, техніки, окупація земельного фонду, втрата логістичних зв’язків, нестабільність ринків – все це призвело до зниження рентабельності українських сільгоспвиробників, а на відбудову знадобиться фінансування, щоб не допустити технологічне відставання та мати змогу гідно конкурувати сільгосппродукцією на світовому ринку. У статті досліджено основні джерела фінансування сільськогосподарських підприємств Франції серед яких банківські кредити, державні субсидії, фінансування через кооперативи, мікрофінансування та приватні інвестиції. Отже, зраз дуже важливо вивчати та впроваджувати досвід європейських країн у фінансуванні малих та середніх сільгосппідприємств, для можливості їх збереження під час війни та під час повоєнної відбудови, щоб не втратити позиції держави на світовому ринку сільгоспродуктів.