НОРМАТИВНО–ПРАВОВІ ТА ОБЛІКОВІ АСПЕКТИ ПРОЦЕСУ ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Сейсебаєва, Н. Г.; Проскуріна, Н.М.; Скорнякова, Ю.Б.; Лобода, Д.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
У сучасних умовах динамічного розвитку економічного середовища, що супроводжується частими кризовими явищами, змінами законодавчої бази та нестабільною геополітичною ситуацією, питання припинення діяльності підприємств набуває особливої важливості. Зростаюча кількість компаній, що змушені зупиняти свою діяльність, як з фінансово-економічних, так і з політичних або стратегічних міркувань, зумовлює потребу в чіткому, правомірному та прозорому обліковому супроводі цих процесів. Припинення діяльності підприємства – це не лише юридичний факт, але й складний багатоступеневий процес, що охоплює широкий спектр бухгалтерських процедур: від інвентаризації активів до остаточного закриття рахунків і формування фінансової звітності. Належна організація бухгалтерського обліку на цьому етапі забезпечує не лише виконання вимог законодавства, а й захист прав усіх зацікавлених сторін: засновників, кредиторів, працівників, податкових органів. Особливої актуальності ця тема набуває в контексті трансформації національної системи обліку відповідно до міжнародних стандартів, а також активного впровадження цифрових технологій в облікову практику. У цих умовах виникає необхідність переосмислення традиційних підходів до ведення обліку на завершальному етапі функціонування підприємства, зокрема з урахуванням автоматизації та електронного документообігу. Таким чином, дослідження облікового забезпечення процесу припинення діяльності підприємства є не лише науково значущим, а й має важливе практичне значення, сприяючи підвищенню прозорості, ефективності та відповідальності в управлінні економічними суб’єктами в умовах змінного ринкового середовища.