ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В АНАЛІЗІ, ОБЛІКУ ТА УПРАВЛІННІ ТРУДОВИМИ РЕСУРСАМИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Сьомченко, В.В.; Єгоров, П.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
У статті розглядаються теоретичні та практичні аспекти розробки стратегії розвитку управління кадровим потенціалом промислових підприємств в умовах цифрової трансформації. Визначено роль кадрового потенціалу як одного з ключових факторів забезпечення конкурентоспроможності підприємств у сучасних економічних умовах. Проаналізовано сучасні підходи до управління персоналом, зокрема використання інформаційних технологій, аналітики великих даних (Big Data), штучного інтелекту, автоматизованих HRM-систем та інших цифрових інструментів. Охарактеризовано переваги впровадження цифрових технологій у процеси кадрового менеджменту, такі як підвищення ефективності рекрутингу, автоматизація процесів управління персоналом, покращення комунікації між співробітниками та оптимізація процесів навчання і підвищення кваліфікації. Досліджено вплив цифровізації на ефективність кадрового менеджменту, адаптацію персоналу до змін, оптимізацію трудових ресурсів та підвищення конкурентоспроможності підприємств. Особливу увагу приділено методологічним аспектам розробки стратегій управління кадровим потенціалом, включаючи оцінку рівня цифрової зрілості підприємств, вибір технологічних рішень та впровадження інноваційних моделей управління персоналом. Визначено основні виклики та ризики, пов’язані з цифровою трансформацією кадрового менеджменту, такі як необхідність додаткових інвестицій у цифрову інфраструктуру, опір змінам з боку персоналу, проблеми кібербезпеки та необхідність постійного навчання кадрів. Запропоновано шляхи мінімізації зазначених ризиків через поступову імплементацію цифрових рішень, створення гнучких моделей управління персоналом, що поєднують традиційні та інноваційні підходи. Результати дослідження свідчать про необхідність інтеграції цифрових технологій у систему управління персоналом промислових підприємств для підвищення продуктивності, зниження витрат та покращення адаптаційних можливостей персоналу. Запропоновано стратегічні напрямки розвитку кадрового потенціалу, які сприяють формуванню стійкої та ефективної системи управління трудовими ресурсами в умовах динамічних змін ринку.