ОЦІНКА ПОТЕНЦІАЛУ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В УКРАЇНІ - Андрушків, Б.М.; Череп, О.Г.; Олейнікова, Л.Г.; Мороз, А.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Стаття присвячена аналізу державного-приватного партнерства (ДПП) в Україні як важливого інструменту залучення інвестицій і модернізації інфраструктури, що потребує нагального оновлення. В умовах економічних викликів і обмежених бюджетних ресурсів співпраця між державою та приватним сектором відкриває нові можливості для ефективного управління суспільними послугами. Запровадження ДПП знижує фінансове навантаження на державний бюджет і забезпечує доступ до новітніх технологій та управлінських практик. Наголошується на важливості прозорості у сфері ДПП та необхідності підвищення рівня професійної підготовки. Також розглядаються успішні приклади реалізації проєктів у різних секторах економіки, таких як охорона здоров’я, енергетика та інфраструктура. Проаналізовано історичний розвиток державного-приватного партнерства в Україні, окреслено законодавчі досягнення та наявні проблеми. Водночас, незважаючи на позитивні результати, існують і проблеми, такі як правова невизначеність, корупція та недостатні фінансові ресурси з боку держави, що заважають успішній реалізації проєктів ДПП. Акцент на цих викликах дозволяє усвідомити необхідність комплексних реформ. У статті розглянуто основні аспекти державного-приватного партнерства в Україні, його переваги й недоліки, а також перспективи розвитку в контексті сучасних економічних реалій. Деякі приклади свідчать про потенціал ДПП в Україні у вирішенні соціально-економічних проблем та підвищенні якості життя населення шляхом ефективної співпраці між державою та приватним сектором. Стаття присвячена аналізу державного-приватного партнерства (ДПП) в Україні як важливого інструменту залучення інвестицій і модернізації інфраструктури, що потребує нагального оновлення. В умовах економічних викликів і обмежених бюджетних ресурсів співпраця між державою та приватним сектором відкриває нові можливості для ефективного управління суспільними послугами. Запровадження ДПП знижує фінансове навантаження на державний бюджет і забезпечує доступ до новітніх технологій та управлінських практик. Наголошується на важливості прозорості у сфері ДПП та необхідності підвищення рівня професійної підготовки. Також розглядаються успішні приклади реалізації проєктів у різних секторах економіки, таких як охорона здоров’я, енергетика та інфраструктура. Проаналізовано історичний розвиток державного-приватного партнерства в Україні, окреслено законодавчі досягнення та наявні проблеми. Водночас, незважаючи на позитивні результати, існують і проблеми, такі як правова невизначеність, корупція та недостатні фінансові ресурси з боку держави, що заважають успішній реалізації проєктів ДПП. Акцент на цих викликах дозволяє усвідомити необхідність комплексних реформ. У статті розглянуто основні аспекти державного-приватного партнерства в Україні, його переваги й недоліки, а також перспективи розвитку в контексті сучасних економічних реалій. Деякі приклади свідчать про потенціал ДПП в Україні у вирішенні соціально-економічних проблем та підвищенні якості життя населення шляхом ефективної співпраці між державою та приватним сектором.