ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНТЕРАКТИВНИЙ МЕТОД НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ В УНІВЕРСИТЕТАХ

Ключові слова: презентація, інтерактивні методи, ефективність, навчання, іноземні мови

Анотація

У статті аналізується презентація, яка є ефективним інтерактивним методом навчання іноземної мови в університетах. Інтерактивна діяльність передбачає організацію і розвиток такого спілкування, яке веде до взаєморозуміння, взаємодії, до сумісного рішення загальних, але значимих для кожного учасника завдань. Зазначено, що сучасні світові стандарти в галузі освіти передбачають підготовку висококваліфікованих спеціалістів, здатних інтегрувати теоретичні знання і практичні вміння у цілісну систему, володіти новими технологіями тощо. Для успішної реалізації особистісного потенціалу кожного студента у навчально-виховному процесі мають бути створені умови для формування таких якостей особистості, як мобільність, уміння інтегруватися у динамічне суспільство, критичність мислення, уміння генерувати нові ідеї, здатність приймати нестандартні рішення й нести за них відповідальність, комунікативні уміння, уміння працювати в команді, уміння моделювати навчальні та виховні ситуації тощо. Вирішенню таких завдань сприяє застосування презентації в навчальному процесі. Презентація як ефективний інтерактивний метод навчання іноземних мов передбачає організацію навчального процесу, де всі студенти активно взаємодіють між собою та з викладачем, використовуючи моделювання життєвих і професійних ситуацій, рольові ігри та методи, що дають змогу створити ситуації пошуку, співпереживання, суперечностей, ризику, сумніву, переконання, задоволення, аналізу та самооцінки своїх дій, спільне розв’язання проблем. Презентація повинна бути короткою, доступною та композиційно цілісною, під час викладання матеріалу слід виділити декілька ключових моментів. У презентації не повинно бути нічого зайвого, і кожний слайд повинен працювати на загальну ідею презентації. Особливого значення набуває інтерактивна презентація, що дає можливість дистанційної участі у різних наукових заходах (конференціях, форумах, симпозіумах тощо). Викладачі заохочують студентів до участі у міжнародних та всеукраїнських наукових заходах, де презентації здійснюються в інтерактивному форматі. Отже, презентація передбачає готовність і прагнення співпрацювати з іншими, сприяє вдосконаленню навичок ведення конструктивної комунікації з партнерами, розвитку творчого потенціалу, інформаційної компетентності.

Посилання

1. Амосова Л. В. Використання інформаційних технологій у навчанні іноземних мов у вищій школі. Сучасні засоби навчання іноземних мов у вищих навчальних закладах. Харків, 2013. 132 с.
2. Бігич О. Б. Методика навчання іноземних мов і культур : підручник. Київ : Ленвіт, 2013. 590 с.
3. Говорун А. В. Використання презентацій як активного методу навчання іноземних мов у ВНЗ. Харків. С. 16–17. URL: http://dspace.nulau.edu.ua: 8088/bitstream/123456789/1186/l/Inozem_mov_2013.pdf
4. Годованець В. П., Леган В. П. Короткий огляд інтерактивних методів навчання іноземної мови. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Педагогіка. Соціальна робота». 2017. Вип. 1 (40). С. 60–62.
5. Мирончук Н. М. Інтерактивні методи навчання у вищих навчальних закладах. Модернізація вищої освіти в Україні та за кордоном : збірник наукових праць. Житомир : ЖДУ ім. І. Франка, 2014. С. 140–143.
6. Тригуб І. Мультимедійна презентація як перспективний напрям навчання іноземної мови. Людинознавчі студії. Педагогіка. Вип. 29. С. 196–205.
7. Ягоднікова В. В. Інтерактивні форми і методи навчання у вищій школі : навчально-методичний посібник. Київ : Персонал, 2009. 80 с.
Опубліковано
2022-06-02
Як цитувати
Артеменко, А. І. (2022). ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНТЕРАКТИВНИЙ МЕТОД НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ В УНІВЕРСИТЕТАХ. Педагогічні науки: теорія та практика, (1), 23-27. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2022-1-03
Розділ
РОЗДІЛ II. ТЕОРІЯ ТА МЕТОДИКА НАВЧАННЯ (З ГАЛУЗЕЙ ЗНАНЬ)