САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ ЯК СКЛАДНИК ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ

Ключові слова: самостійна навчально-пізнавальна діяльність студентів, дидактичний засіб навчання, пам’ятка, іншомовна компетенція.

Анотація

У статті розглядається проблема організації ефективної самостійної навчально-пізнавальної діяльності студентів у процесі формування іншомовної компетенції. Зазначено, що стійка тенденція до зростання ролі самостійної роботи у навчальному процесі у вищій школі дасть змогу перейти від знаннєвої парадигми освіти до компетентнісної, від формули «дати освіту» до формули «отримати освіту». Акцентовано увагу на важливості для сучасного студента таких умінь, як інформаційно- цифрова грамотність, уміння критично мислити, приймати нестандартні рішення, уміння працювати в команді і бути відповідальними за особисті та колективні результати роботи, які формуються у процесі самостійної роботи. Самостійна робота передбачає самоосвіту і самовиховання як незмінні складники процесу формування професійних компетентностей майбутніх учителів англійської мови. Під час самостійної роботи формуються такі необхідні для вчительської професії особистісні якості, як працелюбність, відповідальність, організованість, доброзичливість, креативність. Підкреслено, що здебільшого процес засвоєння знань студентами ускладнюється тим, що вони не володіють прийомами раціональної самостійної роботи з вивчення іноземної мови. Викладач повинен не лише давати достатній обсяг завдань для самостійної роботи і контролювати хід її виконання, а й насамперед навчити студентів, як ефективно працювати, і ознайомити їх зі стратегіями оволодіння різними видами мовної та мовленнєвої діяльності іноземними мовами. Із цією метою студентам пропонується такий важливий дидактичний засіб, як пам’ятки з виконання завдань різних типів і приклади їх використання у процесі формування іншомовної компетенції: пам’ятка-алгоритм пропонує фіксовану послідовність дій під час виконання завдання, пам’ятка-інструкція містить специфічні вказівки щодо необхідності певних дій, пам’ятка-порада надає рекомендації, за яких умов ті чи інші дії здійснюються успішно, пам’ятка-демонстрація презентує приклад виконання певних дій. У статті доведено, що ефективність застосування самоосвітніх технологій залежить від забезпечення студентів методичними рекомендаціями і порадами, як ефективно опрацьовувати навчальний матеріал.

Посилання

1. Бігич О. Б., Бориско Н. Ф., Борецька Г. Е. Методика навчання іноземних мов і культур: теорія і практика : підручник. Київ : Ленвіт, 2013. 590 с.
2. Кузовлев В. П., Пассов Е. И. Памятка как вспомогательное средство обучения. Москва : Русский язык, 1991. 82 с.
3. Прокопенко І. Ф., Євдокимов В. І. Педагогічні технології. Харків : Колегіум, 2006. 224 с.
4. Семенова А. В. Словник-довідник з професійної педагогіки. Одеса : Пальміра, 2006. 221 с.
5. Бігич О. Б. Сучасний студент у контексті особистісно-діяльнісного підходу. Київ : КНЛУ, 2014. 148 с.
6. Фіцула М. Педагогіка вищої школи. Київ : Академвидав, 2010. 237 c.
7. Шапкина А. Н., Семиряк В. Д., Маликова Т. А. Развитие навыков беспереводного понимания текстов. Киев : Рад. шк., 1987. 104 с.
8. Стратегія розвитку вищої освіти в Україні на 2021–2031 роки. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/ media/rizne/2020/09/25/rozvitku-vishchoi-osviti-v-ukraini (дата звернення: 20.01.2022).
Опубліковано
2022-06-03
Як цитувати
Пінчук, Л. М. (2022). САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ ЯК СКЛАДНИК ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ. Педагогічні науки: теорія та практика, (1), 280-284. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2022-1-42
Розділ
РОЗДІЛ VIII. ПЕДАГОГІКА ВИЩОЇ ШКОЛИ