ЛОГОРИТМІЧНІ ВПРАВИ У СИСТЕМІ РОЗВИТКУ ПРОСОДИКИ МОВЛЕННЯ ДОШКІЛЬНИКІВ ІЗ ПСЕВДОБУЛЬБАРНОЮ ДИЗАРТРІЄЮ НА ОНЛАЙН-ЗАНЯТТЯХ

Ключові слова: логоритміка, просодика мовлення, розвиток мовлення, логоритмічні вправи, логопедичні заняття, псевдобульбарна дизартрія, онлайн-заняття

Анотація

У статті досліджено проблему розвитку просодики мовлення дошкільників із псевдобульбарною дизартрією на онлайн-заняттях завдяки використанню логоритмічних вправ. Зазначено, що мовлення набуває особливої виразності завдяки темпу, тембру, логічним наголосам, мелодиці, ритму, дикції. Означене впливає і на змістове та емоційне наповнення висловлювання. Уміння користуватися просодикою мовлення дає змогу точно передавати інформацію, емоції та почуття. Усе це важливо у сучасному світі, де успішна кар’єра вимагає умінь налагоджувати взаємини та ефективно комунікувати. Щорічне зростання кількості дітей із псевдобульбарною дизартрією зумовлює потребу пошуку ефективних шляхів розвитку просодики мовлення. Логокорекційна робота, спрямована на розвиток просодики мовлення у дошкільників із псевдобульбарною дизартрією, автором дослідження проводилася у декілька етапів та здійснювалася на індивідуальних заняттях онлайн. Проведенню занять передувало діагностичне обстеження. Особливістю завдань була спрямованість не лише на корекцію просодики мовлення, але й на автоматизацію звуків, розвиток зв’язного мовлення, роботу над лексичними темами та граматичними категоріями. Таке рішення забезпечило комплексний підхід до проведення занять. Розвиток просодики мовлення у старших дошкільників передбачав підготовчий етап, спрямований на формування правильного мовленнєвого дихання: зміцнення м’язів обличчя та грудного відділу, вправи на диференціацію носового і ротового вдоху і видиху, формування цілеспрямованості повітряного струменю, розвиток діафрагмального типу дихання, роботу над голосом, ритмічною та темповою організацією мовлення. Використовувалися авторські матеріали, зокрема інтерактивні презентації та відео. Для формування мелодико-інтонаційної сторони мовлення здійснено перший етап логокорекційної роботи, спрямований на розвиток слухової уваги, слухового сприйняття, слухової пам’яті та фонематичного слуху. На наступному етапі основна увага була зосереджена на розвитку слухового самоконтролю.

Посилання

1. Волженцева І. Психологічні особливості розвитку просодичного компонента мовлення дітей дошкільного віку. Preschool education: global trends. 2022. Vol. 1. С. 7–34. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/presdgt_2022_1_3.
2. Конопляста С. Розвиток сенсомоторного рівня мовленнєво-рухової організації у дітей старшого дошкільного віку зі стертою дизартрією. Логопедія. 2013. № 4. С. 43–48. URL: http://dspace.pdpu.edu.ua/bitstream/123456789/15976/1/Galushchenko%20Viktoriya%20Ivanivna%202013.pdf.
3. Кучерак І. Інформаційні технології в роботі сучасного педагога: виклики НУШ. Вісник ЧНУ. Серія «Педагогічні науки». 2020. № 2. С. 147–151.
4. Кучерак І. Сенсомоторний розвиток онлайн дітей-білінгів дошкільного віку зі стертою дизартрією. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2023. № 89. С. 33–36. URL: http://www.pedagogy-journal.kpu.zp.ua/archive/2023/89/6.pdf.
Опубліковано
2024-07-30
Як цитувати
Кучерак, І. В. (2024). ЛОГОРИТМІЧНІ ВПРАВИ У СИСТЕМІ РОЗВИТКУ ПРОСОДИКИ МОВЛЕННЯ ДОШКІЛЬНИКІВ ІЗ ПСЕВДОБУЛЬБАРНОЮ ДИЗАРТРІЄЮ НА ОНЛАЙН-ЗАНЯТТЯХ. Педагогічні науки: теорія та практика, (2), 39-43. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2024-2-05
Розділ
РОЗДІЛ III. КОРЕКЦІЙНА ПЕДАГОГІКА