СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ БАКАЛАВРІВ З ЕЛЕКТРОНІКИ У ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ

  • Л. К. Бойко Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка https://orcid.org/0000-0001-9792-512X
Ключові слова: професійна підготовка, інноваційні методики, цифрові технології, інтеграція знань, освітній процес, технічне забезпечення, конкурентоспроможність, ринок праці

Анотація

Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підготовки висококваліфікованих фахівців з електроніки, здатних ефективно працювати в умовах сучасного цифрового суспільства. У статті розглянуто розроблення структурно-функціональної моделі формування професійної компетентності майбутніх бакалаврів з електроніки, яка враховує сучасні вимоги ринку праці та технологічні тенденції. Метою дослідження є створення структурно-функціональної моделі, що забезпечить інтеграцію теоретичних знань і практичних навичок, необхідних майбутнім бакалаврам з електроніки у фаховій підготовці. Основними компонентами моделі є спеціалізовані дисципліни, орієнтовані на підготовку бакалаврів з електроніки, виробнича практика, методи та форми навчання. Особливу увагу приділено індивідуалізації освітнього процесу, що дає змогу враховувати особистісні особливості студентів і підвищувати їх мотивацію до навчання. Використання структурно-функціональної моделі дасть можливість досягти значного підвищення рівня професійної компетентності студентів. Вони набуватимуть не лише глибоких теоретичних знань, але й практичних навичок, що дають їм змогу успішно вирішувати складні інженерні завдання. Впровадження новітніх цифрових технологій в освітній процес забезпечує інтерактивність навчання, підвищує його ефективність і сприяє розвитку творчих здібностей студентів. Результати дослідження мають практичне значення для вдосконалення методик підготовки бакалаврів з електроніки у закладах вищої освіти. Запропонована структурно-функціональна модель сприяє формуванню у студентів необхідних компетентностей, забезпечує їхню готовність до професійної діяльності та підвищує конкурентоспроможність на ринку праці. Використання цієї моделі в освітньому процесі дасть змогу підвищити якість освіти та сприятиме розвитку галузі електроніки. Результати дослідження можуть бути корисними для освітніх установ, що прагнуть модернізувати свої програми підготовки та забезпечити високу якість професійної освіти.

Посилання

1. Андрусь О. Сучасні аспекти професійної підготовки студентів у технічних університетах. Проблеми підготовки сучасного вчителя. 2011. № 4 (2). С. 283–294.
2. Бойко Л. Аналіз факторів академічної освіти майбутніх бакалаврів з електроніки в Україні. Науковий вісник Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського. 2023. № 2 (143). С. 41–46.
3. Дейнека О. Методичні засади інтеграції навчання технічних дисциплін і фізики в професійно-технічних навчальних закладах: автореферат дис. … канд. пед. наук: 13.00.02. Київ, 2020. 22 с.
4. Інноваційні технології навчання в умовах модернізації сучасної освіти: монографія / за наук. ред. Л. Ребухи. Тернопіль: ЗУНУ, 2022. 143 с.
5. Павленко О. Професійна підготовка фахівців з електроніки в Україні та США. Методологія порівняльного дослідження. 2020. № 3. С. 254–266.
6. Романчук О. Теоретичні засади та практичні аспекти реалізації компетентнісного підходу у вищих технічних закладах освіти. Науковий вісник мну імені В.О. Сухомлинського. Педагогічні науки. 2018. Т. 2. № 3 (62). С. 263–267.
7. Татарчук В. Педагогічні умови формування графічної компетентності майбутніх фахівців у галузі електроніки та телекомунікацій засобами цифрових технологій. ПедБез. 2024. № 8. Т. 1–2. С. 28–36.
Опубліковано
2024-07-30
Як цитувати
Бойко, Л. К. (2024). СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ БАКАЛАВРІВ З ЕЛЕКТРОНІКИ У ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ. Педагогічні науки: теорія та практика, (2), 50-55. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2024-2-07
Розділ
РОЗДІЛ IV. ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ