ОСНОВНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ МОВЛЕННЄВОЇ ОСОБИСТОСТІ ДИТИНИ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ В КОМУНІКАТИВНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

Ключові слова: мовлення, мовленнєва особистість, діти дошкільного віку, діяльнісний підхід, комунікативна діяльність

Анотація

Стаття присвячена проблемі формування мовленнєвої особистості дошкільника. Включення дитини в активну комунікативну діяльність є основною умовою її мовленнєвого розвитку. Актуальність дослідження обумовлена високою інформатизацією сучасного суспільства, тому знання рідної мови відіграє важливу роль не стільки у спілкуванні, скільки у самоствердженні людини. Проблемі формування мовленнєвої особистості, мовної особистості, мовленнєвому розвитку дитини присвячені праці А. Богуш, Л. Мацько, Р. Найди, М. Пентилюк, Т. Піроженко, В. Сухомлинського, О. Трифонової. Означена проблема є комплексною, її вивчають соціологи й філософи, психологи, лінгвісти та педагоги. Мета статті полягає в обґрунтуванні основних концептів формування мовленнєвої особистості дитини дошкільного віку в комунікативній діяльності. Для розв’язання поставлених задач використані методи порівняльного та системного аналізу, емпіричні методи аналізу методичного та дидактичного матеріалу. У статті акцентовано увагу на реалізації діяльнісного підходу в організації комунікативної діяльності. Діяльнісний підхід спрямований на комунікативну взаємодію та розвиток особистості дитини. Підтверджено, що комунікативний розвиток є одним з основних чинників становлення особистості в дошкільному дитинстві. Ступінь розвитку мовлення визначає рівень сформованості соціальних і пізнавальних досягнень дитини в дошкільному віці – потреб та інтересів, знань, умінь та навичок, зрозуміло, і психічних якостей, основи особистісної культури дитини. Мовлення дитини є головним інструментом, за допомогою якого вона встановлює контакт із оточенням і завдяки якому відбувається її соціалізація. Доведено, що формування мовленнєвої особистості дітей дошкільного віку може відбуватись в таких видах комунікативної діяльності: мовленнєві вправи, мовленнєві ігрові та педагогічні ситуації. Зроблено висновок, що у комунікативній діяльності дитина опановує культуру мовлення й спілкування, стежить за смисловою та синтаксичною організацією свого мовлення, включається в процес формування мовленнєвої особистості.

Посилання

1. Базовий компонент дошкільної освіти 2021 (нова редакція). URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/rizne/2021/12.01/Pro_novu_redaktsiyu.
2. Богуш А. Вплив полікультурного мовленнєвого середовища на формування мовної особистості. Гірська школа Українських Карпат. 2017. № 16. С. 11–14.
3. Богуш А. Дошкільна лінгводидактика: nеорія і методика навчання дітей рідної мови в дошкільних навчальних закладах: підручник / за ред. А. Богуш. Київ: Видавничий Дім «Слово», 2015. 704 с.
4. Дяченко М. Наукова інтерпретація поняття «мовна особистість» у контексті педагогічного дослідження. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах: збірник наукових праць. Вип. 53 (106). Запоріжжя: КПУ, 2017. С. 125–131.
5. Засєкіна Л. Мовна особистість в сучасному соціальному просторі. Соціальна психологія. 2007. № 5 (25). С. 82–84.
6. Піроженко Т. Реалії вибору дитиною соціально значущих цінностей: посібник. Київ: Видавничий Дім «Слово», 2017. 64 с.
7. Трифонова О. Особистісно-діяльнісний підхід до формування мовленнєвої особистості дітей старшого дошкільного віку. Наука і освіта. 2012. № 3. С. 132.
8. Ivanytska M. Translator’s Personality Shaping: Competence Approach. Psycholinguistics. 2019. № 26 (2). Р. 135–156.
Опубліковано
2024-07-30
Як цитувати
Ковшар, О. В., & Древняк, Л. П. (2024). ОСНОВНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ МОВЛЕННЄВОЇ ОСОБИСТОСТІ ДИТИНИ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ В КОМУНІКАТИВНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ. Педагогічні науки: теорія та практика, (2), 107-111. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2024-2-16
Розділ
РОЗДІЛ VII. ДОШКІЛЬНА ПЕДАГОГІКА