ПІДГОТОВКА ЕКСПЕРТІВ У ГАЛУЗІ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ: ДОСВІД НІМЕЧЧИНИ, АВСТРІЇ ТА ШВЕЙЦАРІЇ - Пономаренко, Н. Г. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
Стаття присвячена проблемі підготовки експертів у галузі загальної середньої освіти Німеччини, Австрії та Швейцарії. З’ясовано, що з метою підготовки експертів у галузі загальної середньої освіти в університетах і педагогічних інститутах вищезазначених країн запроваджено магістерські освітні програми, зокрема «Розвиток школи та забезпечення якості» Вільного університету м. Берліна й «Розвиток школи» педагогічних вищих шкіл м. Вайнгартена, Форарльберга, Санкт-Галлена, Шаффгаузена, Тургау. Зазначено, що магістерська освітня програма «Розвиток школи» є міжнародним спільним проектом, тобто за цією програмою навчаються студенти з Німеччини, Австрії та Швейцарії; заняття проходять у різних містах цих країн; диплом магістра є міжнародно визнаним; на курсі викладають доценти з Німеччини, Австрії та Швейцарії; документація є спільною. Наголошено, що передумовами навчання за вищезазначеними програмами є наявність базової вищої освіти й досвід роботи в галузі освіти від одного до трьох років. Зазначено, що випускники освітніх програм підготовки експертів у галузі загальної середньої освіти повинні володіти знаннями й уміннями щодо розвитку загальноосвітнього закладу, персоналу, освітнього процесу, експертизи та забезпечення якості. Поряд із модулями, які мають теоретичну спрямованість, вивчаються й модулі, що мають прикладну орієнтацію, зокрема проекти експертизи та менеджменту. Важливими навичками слухачів є вміння розробити відповідний проект експертизи в галузі освіти, а також виконати пропозицію експертизи з розрахунком витрат. Підкреслено, що значна увага в програмах приділяється набуттю вмінь, необхідних для здійснення емпіричних досліджень і консультування. Визначено, що під час підготовки експертів у галузі загальної середньої освіти використовуються письмові роботи, складання анкет, дослідження ситуацій, аналіз відеоматеріалів, презентації, оформлення портфоліо. Наприкінці навчання слухачі захищають магістерську роботу.