ПОТЕНЦІАЛ ТРЕНІНГОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ФОРМУВАННІ ПРОФЕСІЙНОЇ СУБ’ЄКТНОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Капінус, О. С. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
Статтю присвячено теоретичному аналізу потенціалу тренінгових технологій у формуванні професійної суб’єктності майбутніх офіцерів під час навчання у вищих військових навчальних закладах. З’ясовано, що професійна суб’єктність офіцера є інтегративною професійно важливою якістю, що визначає його життєві та професійні перспективи як суб’єкта військово-професійної діяльності. Сформована професійна суб’єктність є вищою формою регуляції військово-професійної діяльності офіцера та важливою передумовою його особистісно-професійної самоактуалізації, забезпечує узгодженість особистих потреб, здібностей, очікувань відповідно до умов та вимог військово-професійної діяльності. Здійснено узагальнення наявних у сучасному психолого-педагогічному дискурсі поглядів на актуальну потребу впровадження альтернативних підходів до підвищення ефективності військово-професійної підготовки майбутніх офіцерів та формування професійної суб’єктності зокрема. Встановлено, що суттєвим потенціалом у вирішенні проблеми підвищення ефективності формування професійної суб’єктності майбутніх офіцерів володіють тренінгові технології як альтернатива усталеним підходам до військово-професійної підготовки. Визначено, що впровадження тренінгових технологій створює дієві передумови до саморозвитку майбутнього офіцера, сприяє інтенсифікації процесу формування професійних знань, умінь, навичок та досвіду їх застосування в реальних ситуаціях військово-професійної діяльності. Крім того, суттєвою перевагою використання тренінгових форм навчання є можливість розкриття наявного потенціалу фахівця, розвиток здібностей та підвищення мотивації, формування готовності до адекватної реакції на зміни під час службової діяльності, підвищення рівня компетентності та спроможності до самостійного ухвалення виваженого управлінського рішення, рефлексії та саморефлексії майбутнього офіцера. На основі теоретичного аналізу наукової літератури обґрунтовано доцільність впровадження тренінгових технологій у військово-професійну підготовку майбутніх офіцерів у вищих військових навчальних закладах.