МОЛОДІЖНИЙ ТУРИЗМ: ВИКОРИСТАННЯ ДОЗВІЛЛЄВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ У ПРАКТИЧНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ - Геращенко, Я. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті визначено важливість використання дозвіллєвої діяльності для розвитку професійних компетенцій у практичній підготовці майбутніх фахівців молодіжного туризму. Визначено необхідність у підготовці професійних кадрів туристичної галузі. Проаналізовано наукові публікації дослідників з питань практичної підготовки, дозвіллєвої діяльності та професійних компетенцій майбутніх фахівців туристичної галузі. Доведено вплив дозвіллєвої діяльності на розвиток професійних та особистісних якостей майбутніх організаторів молодіжного туризму. Сформульовано вміння фахівця молодіжного туризму, а саме: аналізувати сучасний ринок і тенденції розвитку молодіжного туризму; формувати сучасний та цікавий туристичний контент для молодої аудиторії мандрівників; розробляти нетипові туристичні маршрути для екскурсій та багатоденних мандрівок для молоді; просувати, рекламувати та реалізовувати туристичні продукти для молодої аудиторії шляхом сучасних інформаційних технологій; вивчати конкурентів та вдосконалювати свою діяльність шляхом аналізу їх недоліків та досягнень. У статті упорядковано професійні та особистісні якості майбутнього фахівця з молодіжного туризму. Описано важливість розвитку пізнавального, ціннісного, творчого, комунікативного, соціального компонентів особистісного потенціалу майбутнього фахівця з молодіжного туризму продовжується в позааудиторний час. Запропоновані заходи організації дозвіллєвої діяльності («кураторська година», проведення молодіжних туристичних заходів, «круглий стіл»). Доведено, що процес педагогічної організації дозвіллєвої діяльності має підготовчий, проміжний та заключний етапи. У результаті детального аналізу та вивчення наукових публікації та нормативної документації зроблено висновок, що підготовка висококваліфікованих і конкурентоспроможних на ринку праці фахівців, здатних до компетентної, відповідальної і ефективної діяльності неможлива без педагогічного супроводу дозвіллєвої діяльності в процесі навчання в закладах вищої освіти.