ЗНАЧЕННЯ НЕЙРОФІЗІОЛОГІЧНОГО ФАКТОРА ВОКАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В СИСТЕМІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО АКТОРА - Гринь, Л. О.; Шупранова, Д. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
Проблема удосконалення якості професійного навчання майбутнього актора музично-драматичного театру, яка характеризується орієнтацією на підвищення рівня його вокальної майстерності, стає актуальною в полі зору дослідників. Чим ефективнішою буде вокальна підготовка студента, тим якіснішою виявиться його вокальна діяльність. У статті розглянуто науково-теоретичні аспекти багатьма видатними зарубіжними вченими та визначено практичні підходи до означеної проблеми. Традиції вокальної педагогіки спираються на методи формування виконавського рівня співочого мистецтва, відшліфованих багатовіковими надбаннями в історико-культурному розвитку національних рис цього народу і утверджених через стилістичні епохи й напрями. Вокальний голос актора – це передусім «професійний інструмент», який має складний механізм, що у процесі подальшого розвитку зазнає різних зовнішніх впливів. Проте цей професійний «інструмент» потребує застосування різноманітних спеціальних методичних прийомів для подолання психолого- фізіологічних чинників, що перешкоджають професійному становленню виконавця – актора-вокаліста. Анатомічна будова голосового апарату дуже складна, але необхідна для розуміння актором процесу формування вокальних звуків. Розглядаючи спів як одну з функцій організму людини, зазначимо, що він підпорядковується основним закономірностям діяльності нервової системи, яка керує життєдіяльністю всього організму. Сучасні знання з нейрофізіології дають можливість зрозуміти схему функціонування голосового комплексу й керувати його правильним розвитком не тільки на підставі суб’єктивних уявлень та інтуїції викладача, а й на основі наукових розробок. Специфіка педагогічного спрямування вокального навчання у вищих навчальних закладах вимагає володіння науково-теоретичною базою знань з вокальної педагогіки, усвідомлення закономірностей процесу голосоутворення та високого рівня вокально-технічного комплексу вмінь та навичок.