РОЗВИТОК РИТОРИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ В УМОВАХ ОСВІТНІХ ЗМІН: ЛІНГВОСИНЕРГЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Курінна, А. Ф. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті розглянуто шляхи розвитку риторичної компетентності майбутніх вихователів як носіїв культури сучасного суспільства в умовах освітніх змін з урахуванням нового міждисциплінарного наукового напряму педагогічної синергетики. Розглянуто поняття «риторична компетентність», «риторична особистість», «педагогічна синергетика», «лінгвосинергетичний підхід», «мовленнєвознавчі спецкурси». Встановлено, що педагогічна синергетика як нове міждисциплінарне знання, засноване на домінуванні самоосвіти, самоорганізації, самоврядування в навчальній діяльності, допомагає знайти нові методичні засоби саморозкриття та самовдосконалення, самоактуалізації в процесі педагогічної взаємодії, співпраці з іншими людьми і з самим собою. Лінгвосинергетичний підхід до розвитку риторичної компетентності студентів, майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів у системі вищої освіти потребує серйозної мовленнєвої підготовки, змістом якої є область суміжних наукових дисциплін (лінгвістика, логіка, психологія, психолінгвістика, теорія мовленнєвих комунікацій, текстологія, нейролінгвістика, психологія тексту тощо). Реалізуючи лінгвосинергетичний підхід у процесі виховання та навчання риторичної особистості студента, педагогіка вищої школи застосовує антропологічний підхід та гуманістичні ідеї, гармонійно врівноважуючи гуманітарний та природознавчий світогляд майбутнього педагога. Провідним у педагогіці вищої школи, з урахуванням лінгвосинергетики, має бути напрям, пов’язаний як із викладанням мовленнєвих дисциплін, розроблених для вирішення проблем мовленнєвого породження, так і з його функціонуванням у відкритому ситуативно-сугестивному мовно- пізнавальному просторі та в контексті вивчення дисциплін професійного циклу для студентів на вибір: «Психодіагностика», «Психофізіологія», «Вікова психологія», «Соціальна педагогіка», «Спеціальна педагогіка», «Основи психокорекції», «Сімейна психологія» та «Психологічні проблеми сімейного виховання» тощо. Доведено необхідність розвитку риторичної компетентності здобувача освіти, майбутнього вихователя закладу дошкільної освіти, в лінгвосинергетичній площині. Проаналізовано специфічні ознаки розвитку риторичної особистості студента, фахівця сучасного дошкілля. Виокремлено низку методів ефективного розвитку риторичної компетентності особистості в контексті мовленнєвознавчих спецкурсів як провідних у вищій школі.