ФОРМУВАННЯ НАУКОВО-ДОСЛІДНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ-ТЕХНОЛОГІВ - Лазарєва, Т. А.; Лазарєв, М. І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті доведено визначальну роль формування науково-дослідної компетентності в майбутніх інженерів-технологів харчової галузі для перспективного розвитку підприємства, виходу його на міжнародні ринки збуту продукції, розширення асортименту харчової продукції, впровадження інноваційних технологій та обладнання. Виявлено, що професійна компетентність фахівця являє собою конгломерат знань, умінь, навичок, професійно важливих якостей, особистісних здібностей та досвіду, формування яких визначає кваліфікаційний рівень фахівця. Визначено, що для виконання науково-дослідної діяльності інженеру- технологу важливо оперувати сучасними знаннями з різних наукових галузей, мати широкий кругозір, володіти прийомами розв’язування творчих задач. Формування умінь у майбутніх інженерів-технологів харчової галузі має здійснюватися на рівнях впізнання інформації, її репродуктивного, продуктивного та творчого застосування. Виділено професійно важливі якості інженера-технолога, які варто формувати у студентів із метою належного виконання науково-дослідної діяльності. Встановлено такі мотиваційно-цільові професійно важливі якості, як цілеспрямованість, захопленість, творча активність, прагнення до успіху у творчій професійній діяльності, наполегливість. До блоку когнітивних якостей зараховано сенсорно-перцептивні, мнемічні якості, представлення, творчу уяву, творче мислення, увагу. Не менш важливими є світоглядні професійно важливі якості: чесність, відповідальність, гуманність. Для виконання науково-дослідної діяльності також треба розвивати особисто- та соціально-діяльнісні якості. Однією із складових частин професійної компетентності майбутнього фахівця харчової галузі є такі особистісні здібності, як індивідуальний творчий стиль діяльності, самоаналіз, саморегулювання, самоуправління та самооцінювання. Виконання квазіпрофесійної навчальної діяльності у процесі розв’язання професійно орієнтованих задач дає змогу формувати в майбутніх інженерів-технологів досвід творчої діяльності щодо розробки та удосконалення харчових продуктів, технологій та обладнання.