ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ХОРЕОГРАФІЇ ДО РОБОТИ З МОЛОДШИМИ ШКОЛЯРАМИ - Тараненко, Ю. П. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті розкрито сутність професійно-орієнтованої підготовки майбутніх учителів хореографії до роботи з молодшими школярами. Авторка наголошує на актуальності проблеми підготовки майбутніх учителів хореографії, здатних працювати з учнями початкової ланки як у шкільних, так і позашкільних закладах освіти. Хореографічна діяльність розглядається як синтез фізичного та естетичного розвитку молодших школярів і позитивно впливає на збереження їхнього здоров’я, задоволення художньо-творчих потреб, сприяє вихованню національної свідомості тощо. Виокремлено загальнопедагогічні, виконавські й балетмейстерські знання, уміння й навички майбутніх фахівців, необхідні для здійснення художньо-творчого розвитку дітей молодшого шкільного віку. У процесі професійно-орієнтованої підготовки майбутніх учителів хореографії в Бердянському державному педагогічному університеті нами спеціально моделювалися педагогічні ситуації, які розв’язувалися за допомогою системи хореографічно-творчих завдань. Використання цих завдань сприяло самостійному виокремленню здобувачами професійних завдань, розвитку вміння аналізувати проблемні ситуації, конкретні психолого-педагогічні умови їх виникнення та знаходити шляхи розв’язання. Надано приклади педагогічних ситуацій і їх розв’язання на дисциплінах професійного спрямування, таких як «Теорія і методика сучасного танцю» й «Теорія і методика роботи з хореографічним колективом». Зазначено, що майбутні вчителі хореографії, розв’язуючи хореографічно- творчі завдання, мали можливість увести щось своє, моделювати уроки з молодшими школярами, демонструвати вміння імпровізувати, творчо мислити й аналізувати свою діяльність та діяльність інших, сприяли пошуку власних завдань для молодших школярів з розвитку їхніх художньо-творчих здібностей. Формуванню нового педагогічного мислення щодо подальшої хореографічної діяльності з молодшими школярами сприяло активне впровадження різних форм і методів роботи в професійно-орієнтовану підготовку майбутніх хореографів. Доведено, що формуванню готовності студентів-хореографів до розвитку художньо-творчих здібностей молодших школярів сприяв практико- орієнтований характер освітнього процесу.