ДОСВІД ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ВИКЛАДАЧІВ ВИЩОЇ ШКОЛИ У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ - Старостіна, О. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті розглянуто досвід підвищення кваліфікації викладачів вищої школи у Великій Британії. Зазначено, що позитивний досвід системи навчання викладачів вищої школи Великобританії, який ґрунтується на сучасних концептуальних положеннях та технологічних моделях, має беззаперечну цінність для вивчення та імплементації у вітчизняну систему освіти. Констатовано, що процес підвищення кваліфікації науково-педагогічних кадрів в університетах цієї країни здійснюється за допомогою різних структурних підрозділів, що створюються самими закладами вищої освіти. Встановлено, що в основу організації підвищення кваліфікації педагогів Великої Британії закладені ідеї мережевого підходу. Зазначено, що підвищення кваліфікації у вищих навчальних закладах країни здійснюється індивідуально та адресно і має практико-орієнтований характер. Із цією метою активно застосовуються мультимедійні, електронні та дистанційні засоби і різноманітні форми – від консультацій, практикумів до дискусійних панелей, онлайн-семінарів та варіативних методів, таких як «навчання дією», «менторство», «коучинг», «наставництво», «піраміда», «акваріум» тощо. Загалом Великобританія спирається на індивідуалізовані форми підвищення кваліфікації, які визначаються вибором самого викладача. При цьому тут немає законодавчо встановлених вимог щодо навчання на курсах професійного розвитку викладачів вищої школи; їх постійне професійне зростання – це відповідальність кожного університету, більшість з яких має власні відділи або працівників, відповідальних за професійний розвиток персоналу. Також більшість розробників курсів підвищення кваліфікації використовують так зване віртуальне навчальне середовище університетів, яке з’явилося внаслідок розвитку нових інформаційних технологій та змінило систему освіти країни загалом. Воно дає змогу працювати онлайн із великими і малими групами слухачів, а також проводити заняття індивідуально. Розвиток електронного навчання в сучасних закладах вищої освіти Великобританії сприяв тому, що процес підвищення кваліфікації викладачів вишів став більш гнучким, відкритим і персональним. Розглянуті в статті методи і форми, використовувані на курсах підвищення кваліфікації в університетах Сполученого Королівства, уможливили висновок про те, що вони сприяють не тільки професійному зростанню науково-педагогічних кадрів вищих навчальних закладів країни, а й надають їм психологічну підтримку, мотивують на вирішення складних питань і подолання труднощів у роботі.