УКРАЇНСЬКА ОСВІТА В СИСТЕМІ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИХ ПОГЛЯДІВ ТА ДІЯЛЬНОСТІ М. МІХНОВСЬКОГО - Турченко, Ф. Г.; Турченко, Г. Ф.; Терно, С. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2024)
Статтю присвячено аналізу місця української освіти в системі суспільно-політичних поглядів та діяльності видатного діяча українського національно-визвольного руху минулого Миколи Івановича Міхновського. У 2023 році минуло 150 років від його дня народження. В сучасній російсько-українській війні боротьба ведеться не тільки за українські території, але й за свідомість людей. Тому для російського окупаційного режиму надзвичайно важливо встановити повний контроль над освітою тимчасово окупованих областей України. Адже саме вона відіграє ключову роль у формуванні національної ідентичності. Російська окупаційна влада намагається «переробити» українців на росіян саме через викладання спотвореного імперського погляду на історію. Подібну політику проводили всі російські режими – російський царський, радянський та сучасної РФ. Русифікаторська політика в освітній сфері в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. викликала спротив небайдужих представників української інтелігенції, які сприймали рідну мову і національну освіту як засіб національного самозбереження. Вони відстоювали факт історичної окремішності України, долали російський імперський міф про етнічну, політичну і культурну єдність українців і москалів-великоросів. В цій діяльності М. Міхновський посідав важливе місце. Він розумів, що в умовах царської Росії неможливо досягти зміни статусу української мови та утворити систему української освіти. Єдиний можливий вихід з цієї ситуації він вбачав у проголошенні самостійності України. У статті проаналізовано суспільно-політичні праці М. Міхновського, де він досліджує стан освіти на українських землях на початку ХХ ст. й доводить необхідність впровадження освіти рідною українською мовою. Проаналізовано його діяльність на початку «українізації» на посаді вчителя, а згодом директора українського педтехнікуму в Полтавській станиці на Кубані. М. Міхновський намагався протидіяти противникам українізації в краї, але безуспішно. Система та місцеві чиновники-українофоби опиралися цим процесам. Погляди М. Міхновського актуальні досі. Він ще на початку ХХ ст. дійшов висновку, що повний розрив з Росією неможливий без дерусифікації, соціокультурного дистанціювання від Росії та цивілізаційної переорієнтації на Європу. «Вікно можливостей» для реалізації ідей М. Міхновського відкрилося в ході повномасштабної російсько- української війни, яка розпочалася у лютому 2022 року.