ФОРМУВАННЯ ЕМОЦІЙНО-ВОЛЬОВОЇ СТІЙКОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ: РЕЗУЛЬТАТИ ФОРМУВАЛЬНОГО ЕТАПУ ПЕДАГОГІЧНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ - Калаур, С. М.; Окаєвич, А. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2024)
У статті представлено результати статистичного опрацювання даних педагогічного експерименту з формування емоційно-вольової стійкості майбутніх офіцерів у вищих військових навчальних закладах. Визначено, що проведене експериментальне дослідження дало змогу проаналізувати та узагальнити статистичні показники діагностики, визначити рівень сформованості емоційно-вольової стійкості майбутніх офіцерів, перевірити ефективність впровадження педагогічних умов формування емоційно-вольової стійкості майбутніх офіцерів та виявити чинники, які справляють визначальний вплив на вдосконалення військово-професійної підготовки курсантів у вищих військових навчальних закладах. Акцентовано увагу на забезпеченні адекватності та валідності діагностичного інструментарію оцінки рівня сформованості емоційно-вольової стійкості майбутніх офіцерів під час навчання у вищих навчальних закладах, розроблення опитувальників для оцінки рівня виконання обов’язків курсантами на первинних посадах офіцерського складу під час проходження стажування та проведення аналізу академічної успішності курсантів протягом навчального року. З’ясовано, що за результатами констатувального етапу експерименту наявне переваження низького та середнього рівнів сформованості емоційно-вольової стійкості майбутніх офіцерів за всіма визначеними критеріями. Проведений аналіз одержаних результатів формувального етапу експериментального дослідження після впровадження в освітній процес виокремлених педагогічних умов та структурно-функціональної моделі формування емоційно-вольової стійкості свідчить про позитивні статистично достовірні зміни у рівнях сформованості емоційно-вольової стійкості за виокремленими критеріями: ціннісно-мотиваційним, когнітивно-практичним та діяльнісно-оцінним. Здійснено перевірку одержаних результатів експериментального дослідження за допомогою методів математичної статистики шляхом підтвердити ефективність запроваджених в процес військово-професійної підготовки майбутніх офіцерів педагогічних умов та структурно- функціональної моделі формування емоційно-вольової стійкості.