ВИЩА ОСВІТА США: ІСТОРИКО-РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ, ТЕНДЕНЦІЇ ТА СТАТИСТИКА - Батюк, Л. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті здійснено історико-ретроспективне науково-педагогічне дослідження вищої освіти в Сполучених Штатах Америки, дослідження рівня залучення здобувачів освіти до вступу до державних та приватних шкіл на програми бакалаврату та магістратури в коледжі та університети США (друга половина ХХ – 20-ті роки ХХІ ст.) та вплив вищої освіти на формування суспільства, економічну стабільність, науково-педагогічний розвиток освітнього середовища та освітніх технологій. З’ясовано, що визначальні характеристики сучасної американської системи вищої освіти, у тому числі STEM-освіти, пов’язані з розвитком етосу «виховання цілісної людини» та розвитком загальних освітніх вимог, які з часом стали підґрунтям освітніх програм багатьох сучасних закладів вищої освіти не лише у США, а й навчальних програм освітнього середовища інших країн. Ухвалення Другого закону Моррілла, Закону Сміта – Хьюза та Закону Джорджа – Бардена стали важливим напрямом федеральної допомоги школам та основою професійної освіти у США.Прийняття урядом США певних законопроєктів, таких як «Білль про економічні права», дало право громадянам США на «гарну освіту», що згодом знайшло своє втілення в Декларації прав людини ООН.Доведено, що «Масифікація» вищої освіти США в 1964–1976 рр., Закон Ленхема, Закон «Про права військовослужбовців», Закон «Про громадянські права», Закон «Про освіту», та низка інших постанов призвели до величезного збільшення кількості студентів, які вступають до вищих навчальних закладів, і, як наслідок, збільшення кількості та різноманітності навчальних закладів по всій країні, та стали чинниками, які визначили фундамент сучасної системи вищої освіти США з її акцентом на доступність та різноманітність студентів та установ.Показано, що створення та розвиток Міністерства освіти США, що знайшло своє відображення в децентралізації та високому рівні автономії, які характеризують систему освіти США, закони про боротьбу з бідністю та цивільні права 1960-х та 1970-х років призвели до становлення місії Міністерства освіти із забезпечення рівного доступу громадян до освіти. Закон «Про початкову та середню освіту» та Закон «Про вищу освіту» 1965 р. дозволили підтримку учнів після середньої освіти, включаючи програми фінансової допомоги студентам коледжів, гранти та позики, фінансову підтримку вищих навчальних закладів. Доведено, що прийняття протягом 1990–2000-х років урядом США законів, спрямованих на підтримку освітніх потреб учасників освітнього процесу, освітні ініціативи президента Барака Обами і президента Джо Байдена та виокремлення STEM-освіти як новітньої освітньої реформи призвели до покращення базової освіти й появи можливостей навчання протягом усього життя для дорослих і допомогло суспільству досягти економічної самодостатності та забезпечити державу компетентною робочою силою.Пандемія COVID-19 викрила «споживацьке» ставлення до вищої освіти та підняла питання вартості навчання у вищих навчальних закладах і обговорення вищої освіти як права людини.Досліджено та проаналізовано зарахування здобувачів освіти до вищих навчальних закладів Сполучених Штатів Америки за 1976 по 2024 навчальний рік. З’ясовано, що Велика рецесія 2007–2008 рр. мала низку наслідків, які позначилися на освітньому середовищі не лише Сполучених Штатів Америки, а й у тому числі на освітньому середовищі України. Проведено дослідження зарахування здобувачів освіти (бакалаврат та магістратура) до державних вищих навчальних закладів Сполучених Штатів Америки з 1947 по 2025 р. Досліджено розподіл за спеціальностями серед здобувачів вищої освіти, зарахованих до бакалаврату та магістратури, у галузі STEM-освіти та розподіл за спеціальностями серед здобувачів наукового ступеня (2021–2024 рр.). Розглянуто співвідношення між кількістю здобувачів освіти, зарахованих до бакалаврату і магістратури з 1970 по 2025 р. Наведено співвідношення кількості викладачів, що працюють повний та неповний робочий день. Наведено статичний прогноз зарахування кількості здобувачів освіти до закладів вищої освіти між 2026 та 2037 рр. З’ясовано, що Сполучені Штати Америки мають вагомі науково-педагогічні досягнення та розвинену освітню систему, теорія і практика якої ґрунтуються на давніх багатонаціональних та історичних традиціях і залежать від державної політики в галузі освіти. Дослідження розвитку освітнього середовища Сполучених Штатів Америки може запропонувати науково-педагогічному колу Україні досвід напрямів розвитку освітньої системи у закладах вищої освіти, задіяних у просуванні освіти, у тому числі STEM-освіти, та напрямів розвитку країни в соціальному, економічному, науковому, педагогічному контекстах, окремі аспекти яких можуть бути взяті на озброєння українською системою освіти.