ЗІСТАВНИЙ АНАЛІЗ КАТЕГОРІЙ ДІЄСЛОВА ІНЖЕНЕРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ В УКРАЇНСЬКІЙ ТА ТЮРКСЬКИХ МОВАХ - Гирич, З. І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті здійснено зіставний аналіз категорій дієслова в українській та тюркських мовах у контексті інженерної комунікації, що має специфіку на когнітивному, професійному та мовному рівнях. Автор розглядає інженерну комунікацію як автономну мовленнєву систему для навчально-професійного спілкування, де дієслово є ключовим елементом синтаксичної та семантичної організації тексту. Показано, що в науково-технічному стилі української мови дієслівні форми та двовидові дієслова домінують у синтаксичних конструкціях, а їх засвоєння викликає значні труднощі в тюркомовній аудиторії через морфологічні та семантичні особливості рідних мов студентів.У роботі проаналізовано типологічні відмінності української (флективної) та тюркських (аглютинативних) мов, а також генеалогічні зв’язки тюркських мов, що дає змогу виділити основні джерела інтерференції під час вивчення української мови іноземними студентами. Зокрема, досліджено категорії виду, перехідності/неперехідності дієслів, їх функціонування в українській і тюркських мовах, а також особливості присудкових та неприсудкових форм дієслова в турецькій мові та їх відповідність українським конструкціям. Розглянуто паралелі й відмінності у формах дієслів руху, одновидових та двовидових дієсловах, що впливають на правильність їх уживання в мовленні студентів.Отримані результати дають змогу визначити мовні труднощі іноземних студентів, виділити лінгвістичне обґрунтування методики формування комунікативної компетентності іноземних тюркомовних студентів інженерного профілю в процесі навчання української мови, передбачити та запобігти міжмовній і внутрішньомовній інтерференції, а також оптимізувати послідовність викладання граматичного матеріалу з урахуванням комунікативних потреб студентів.Стаття робить внесок у розвиток теорії та практики викладання української мови як іноземної, підкреслюючи значення зіставного аналізу мовних категорій в інженерній комунікації.