КРИТЕРІАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ МОНОЛОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МОЛОДШОГО ШКОЛЯРА ЗАСОБАМИ МЕДІАОСВІТИ - Дубляк, О. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
Статтю присвячено проблемі навчання монологічному мовленню молодших школярів засобами медіаосвіти. Модернізація мовної освіти в Україні передбачає орієнтацію на компетентнісно зорієнтоване навчання української мови в початкових класах. Схарактеризовано основні підходи до формування монологічної компетентності молодших школярів засобами медіаосвіти: компетентнісний, особистісно орієнтований і комунікативно-діяльнісний. Підкреслено, що компетентнісний підхід можна розглядати як один зі способів гармонізації різноспрямованих чинників, що визначають синергічний розвиток освіти. Доведено, що компетентнісний підхід у дослідженні уможливлює з’ясування тенденцій і закономірностей щодо формування монологічних компетенцій дитини, які є підґрунтям розвитку і становлення мовленнєвої особистості учня початкової школи. Наголошено, що особистісно орієнтований підхід для розвитку мовлення учнів полягає у врахуванні рівня рoзумoвих здібностей, індивідуальних oсoбливoстей учнів, об’єкта та суб’єкта мовленнєвої діяльності. Акцентовано увагу на тому, що мовленнєвий розвиток передбачає володіння мовою, її нормами в процесі мовленнєвої діяльності. Саме розвиток мовленнєвої діяльності визначає розвиток мовлення, а не навпаки. Підкреслено, що комунікативно-діяльнісний підхід був спрямований на розвиток усіх видів мовленнєвої діяльності та забезпечення мотивації навчальної діяльності. Установлено, що комунікативно-діяльнісний підхід забезпечується завдяки діяльнісному характеру організації процесу засвоєння мовних засобів та здійснення мовленнєвого розвитку в різних видах діяльності. Окреслений підхід до вивчення мови забезпечує усвідомлення учнями комунікативної функції мови. У дослідженні сформульовано власне бачення щодо критеріїв і показників рівнів до формування монологічної компетентності учнів початкової школи засобами медіаосвіти. Уточнено структурно- композиційний, комунікативно-продуктивний, комунікативно-креативний критерії з показниками рівнів сформованості монологічної компетентності молодших школярів.