ВИВЧЕННЯ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ ТА СУЧАСНОЇ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (2014 – 2024 РР.) У ШКІЛЬНОМУ КУРСІ ІСТОРІЇ ТА ЗНО/НМТ - Турченко, Г. Ф.; Тоцька, С. І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
Викладання тем Революції гідності та російсько-української війни (2014–2024 рр.) у школі є актуальним та вимагає якісної кваліфікаційної підготовки вчителя. Педагогічні працівники можуть користуватися різноманітними платформами, інформаційними ресурсами та інтерактивами для урізноманітнення навчального процесу. Авторами розглядаються питання формування патріотичних цінностей та морально- етичних орієнтирів школярів. У статті запропоновано приклади сучасних джерел, інтерактивних методів викладання та способів адаптації складної інформації для учнів середньої та старшої школи. Висвітлено роль учителя історії у формуванні історичної памʼяті та громадянської позиції молоді в умовах війни.Для розуміння особливостей викладання тем «Революція гідності» та «Російсько-українська війна» у шкільному курсі історії та ЗНО/ НМТ авторами проаналізовано інструктивно-методичні рекомендації щодо викладання історії у закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році; інформаційно-методичні матеріали, розроблені Міністерством освіти та науки України й Українським інститутом національної пам’яті; навчальну програму з історії України для 11-х класів (затверджена та грифована Міністерством освіти і науки України від 3 серпня 2022 р., Наказ № 698); навчальну програму «Історія: Україна і світ» (Інтегрований курс) для 11-х класів (затверджена та грифована Міністерством освіти і науки України від 3 серпня 2022 р., Наказ № 698); програму зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання з історії України, здобутих на основі повної загальної середньої освіти (затверджено Наказом Міністерства освіти та науки України від 26.06.2018 № 696). Проаналізовано висвітлення тем Революції гідності та російсько- української війни (2014–2024 рр.) у підручниках з історії України для 11-го класу таких авторів, як: Н. Сорочинська та О. Гісем; В. Даниленко та М. Смольницька; В. Власова та С. Кульчицький; Г. Хлібовська, О. Наумчук, М. Крижановська, І. Гирич та І. Бурнейко; О. Струкевич та С. Дровозюк.