ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УНІВЕРСИТЕТАХ СЛОВАЧЧИНИ - Гадалін, М. С. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті здійснено теоретичний аналіз системи професійної підготовки фахівців інформаційних технологій у словацьких університетах та виокремлено особливості їхньої професійної підготовки. Доведено, що нині науковці акцентують увагу на підвищенні якості та ефективності вищої освіти з урахуванням вимог суспільства знань, орієнтуючись на формування всебічно розвиненої особистості, здатної до професійної самореалізації та активної громадянської позиції. Цифрова трансформація освіти підкреслює нагальну потребу вдосконалення підготовки фахівців у сфері інформаційних технологій згідно з європейськими тенденціями.З’ясовано, що успішним прикладом модернізації вищої освіти та організації підготовки ІТ-фахівців на всіх рівнях (бакалавраті, магістратурі та докторантурі) є Словаччина, де провідні технічні університети реалізують сучасні освітні програми. Система освіти Словаччини тісно дотримується принципів Болонського процесу, поєднує теоретичні знання з практичною спеціалізацією та розвитком міжкультурних компетентностей для підготовки конкурентоспроможних на глобальному ринку праці випускників. Окрім того, словацькі університети сприяють академічній мобільності та міжнародній співпраці через участь у програмах, таких як ERASMUS+ та Міжнародний Вишеградський фонд. Специфікою навчально-наукової діяльності майбутніх фахівців ІТ є їх залучення до проєктів, які фінансуються грантовими організаціями. Установлено, що, незважаючи на загальноєвропейські правила, Словаччина зберігає власні національні особливості у структурі навчальних планів і підходах до професійної спеціалізації, що відображає традиції освіти та потреби ринку праці країни. До особливостей підготовки майбутніх фахівців інформаційних технологій в університетах Словаччини віднесено трирівневу структуру, що охоплює програми бакалаврату, магістратури та докторантури; упровадження практико орієнованого навчання студентів з урахуванням потреб національного й світового ринків праці. Окреслено перспективи подальших порівняльних досліджень розвитку технічної вищої освіти в країнах Центральної та Східної Європи.