СИСТЕМА ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Терлецька, Л. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю формування іншомовної компетентності майбутнього вчителя початкової школи у контексті змін системи фахової підготовки майбутніх фахівців.У статті проаналізовано систему іншомовної підготовки майбутніх учителів початкової школи на сучасному етапі. На основі дослідження нормативних документів та освітньо-професійних програм підготовки здобувачів вищої педагогічної освіти визначено складники іншомовної освіти. Відповідно до вимог до професійної кваліфікації майбутнього педагога виокремлено компоненти іншомовної освіти. Навчання іноземних мов майбутніх учителів початкової школи в закладах вищої освіти України балансує між фундаментальними складниками й інноваційними елементами навчальної активності. Формування педагогічної майстерності сучасного вчителя залежить від урахування інституційного досвіду вивчення іноземної мови, актуалізації нових іншомовних освітніх моделей і налаштованості ментального супроводу навчальної активності. Під час дослідження проблеми навчання іноземних мов у закладах вищої освіти застосовано метод порівняльного аналізу, за допомогою якого з’ясовано особливості іншомовної підготовки в інтеграції з інноваційними формами викладання.Навчання іноземних мов у закладах вищої освіти України завжди перебувало у фокусі науково-педагогічної спільноти, оскільки у цьому навчальному кластері концентрується декілька важливих аспектів: освітній, соціокультурний і людино-орієнтований. Сегмент вивчення іноземних мов позиціонується в освітній парадигмі як специфічна сфера навчальної активності, яка потребує синергії педагогічних, психологічних, методичних, організаційних і віднедавна інформаційно- цифрових характеристик. У дослідженні використано методологічний арсенал загальнонаукового й науково-педагогічного характеру. Водночас актуалізовано діалектичні та синергійні методологічні підходи, за допомогою яких проаналізовано проблеми навчання іноземної мови майбутніх учителів початкової школи в контексті протиставлення та взаємодії учасників, процесів і складників освітнього простору.