НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВЧИТЕЛІВ З ОРГАНІЗАЦІЇ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ШКОЛЯРІВ - Тягло, Н. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті здійснюється аналіз науково-методичних засад розвитку професійної компетентності вчителів з організації науково-дослідницької діяльності школярів. Розглянуті компоненти професійної компетентності вчителів: 1) ціннісно-мотиваційний, який відображає систему його професійних установок, цінностей, інтересів; 2) когнітивний, який містить систему різнорівневих професійних знань вчителя як орієнтаційної, інформаційної основи його діяльності; 3) конструктивний, що включає систему когнітивних, метакогнітивних, науково-дослідницьких, проєктувальних, дидактичних, комунікативних та організаційних умінь;4) рефлексивний, який визначається здатністю вчителя аналізувати результати власної педагогічної і дослідницької діяльностей. Зазначено, що зміст професійної компетентності вчителів з організації науково- дослідницької діяльності школярів визначається трьома провідними ролями фахівця: власне вчитель, науковець і наукових керівник. Розвиток професійної компетентності вчителів з організації науково-дослідницької діяльності школярів забезпечується реалізацією у системі післядипломної педагогічної освіти спеціальних принципів (контекстності; особистісного цілепокладання; продуктивності; метапредметності; ситуаційності та супроводу; створення особливого освітнього середовища; освітньої рефлексії; занурення у дослідницьку діяльність; пріоритету діяльнісних, проблемних і дослідницьких методів; психологічного комфорту та підтримки психосоціального благополуччя педагогів) та спеціально організованих організаційно-педагогічних умов (спрямування змісту післядипломної педагогічної освіти на усвідомлення вчителями сутності науково-дослідницької діяльності школярів, методів її організації та супроводу, а також на опанування ними дослідницькими методами навчання; формування особистого досвіду науково-дослідницької діяльності вчителів; створення у закладі післядипломної освіти та у закладах загальної середньої освіти загалом збагаченого дослідницького середовища).