ФОРМУВАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ОСВІТНЬОЇ ТРАЄКТОРІЇ ЯК НЕОБХІДНОГО СКЛАДНИКА ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УНІВЕРСИТЕТІ - Сяська, І. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті розглянуто проблему формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувачів вищої освіти. Визначено засоби її забезпечення у закладах вищої освіти, а саме: індивідуалізація освітнього процесу та створення сприятливого освітнього середовища. Проаналізовано нормативно-правову базу, яка регулює механізми реалізації індивідуальної освітньої траєкторії в умовах освітнього процесу університетів. Установлено, що індивідуальна освітня траєкторія здобувача має охоплювати динаміку набуття професійної кваліфікації, процеси академічної мобільності, визнання результатів навчання, отриманих у рамках неформальної та інформальної освіти, та інші релевантні аспекти. Забезпечення освітніх можливостей, орієнтованих на задоволення різнобічних потреб та інтересів здобувачів вищої освіти, передбачає створення ефективної системи управління освітнім процесом для формування індивідуальної освітньої траєкторії студентів.Визначено завдання, які висуваються до індивідуалізації освітнього процесу здобувачів: підвищення мотивації та залученості; розвиток індивідуальних здібностей; оптимізація темпу та стилю навчання; формування індивідуальної траєкторії професійного розвитку; розвиток самостійності та відповідальності; підвищення якості засвоєння знань та формування загальних і фахових компетентностей; поліпшення взаємодії між викладачем і здобувачем; підготовка конкурентоспроможних фахівців.Установлено складові елементи та послідовні етапи формування ІОТ для створення інформаційної системи управління освітнім процесом. До них віднесено: виявлення та усвідомлення індивідуальних потреб, інтересів та здібностей здобувача; визначення освітніх цілей та професійних прагнень здобувача на основі виявлених його індивідуальних характеристик; вибір освітніх компонентів; формування індивідуального навчального плану; адаптацію методів навчання до індивідуальних стилів сприйняття інформації; самостійну навчально-пізнавальну діяльність здобувача; моніторинг та коригування індивідуальної освітньої траєкторії.