ОСВІТНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗА КОРДОНОМ - Бартош, О. П. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
Учені в галузі екологічної освіти досліджують інноваційні стратегії розвитку відповідальності за екологічну безпеку. Їхня діяльність спрямована на розроблення ефективних освітніх програм, створення ефективних освітніх ресурсів, оцінку успіху різних ініціатив та співпрацю з політиками та громадськими організаціями для формування почуття екологічної відповідальності в суспільстві. Освіта з екологічної відповідальності – це унікальна та багатогранна галузь, яка має бути інтегрована в різні галузі та охоплена на всіх рівнях освіти. Ба більше, актуальність цієї сфери дедалі більше визначається у світлі нагальних викликів, з якими стикаються освітні системи в усьому світі, особливо враховуючи частоту екологічних криз. У статті схарактеризовано спеціалізовані короткострокові програми підготовки з формування екологічної відповідальності для військовослужбовців британських збройних сил, урядовців Великої Британії та представників британських промислових підприємств. Доведено, що освітні компоненти з формування екологічної відповідальності є життєво важливими для навчання критичній важливості екологічного менеджменту та сталого розвитку. Визначено, що ключові теми та концепції, охоплені освітніми компонентами, включають: принципи сталого розвитку; екологічні проблеми, екологічну грамотність; екологічну етику; сталий розвиток; екологічну політику та право; оцінку впливу на навколишнє середовище; відновлювану енергетику та збереження природи; соціальну відповідальність; циркулярну економіку. Досліджуючи етичні та соціальні аспекти екологічних проблем, ці освітні компоненти сприяють розвитку глибокого почуття відповідальності за захист навколишнього середовища. Визначено, що окремими формами навчання екологічній відповідальності британських військовослужбовців є: динамічні онлайн- курси, комплексні університетські програми, практичні семінари та майстер-класи, цільове короткострокове навчання. Яскравим прикладом короткострокового спеціалізованого навчання для військових фахівців визначено Британську академію оборони, яка пропонує виняткову освіту в галузі оборони та безпеки для військовослужбовців британських збройних сил, урядовців, представників промисловості та міжнародного персоналу.