ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ В ІНКЛЮЗИВНОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Коккалі, Данаі; Сокол, М. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті проаналізовано імплементацію навчального процесу у дітей з особливими потребами в інклюзивному освітньому середовищі. Досліджено інклюзивно-історичні засади впровадження спеціальної освіти. Проаналізовано наукове підґрунтя інклюзивного законодавства у Греції. Спеціальна освіта є галуззю гуманітарних наук і незалежною наукою, яка зосереджена на систематичному вивченні та навчанні дітей з особливими освітніми потребами в загальному спектрі навчання та поведінки. Як наслідок, доведено, що майже усі діти, незважаючи на певні труднощі, що постають перед ними, можуть і мають відвідувати школу, окрім того, вони отримують належну підтримку від спеціальних підрозділів чи організацій. Учні з особливими освітніми потребами в початковій школі можуть навчатися відповідно до їхніх клінічних характеристик: у звичайному класі, звичайному класі з паралельним супроводом додаткового вчителя, в інтегрованому закладі, що належить до школи, у спеціальному дошкільному закладі, розташованому в лікарні, в реабілітаційному центрі чи домашньому навчанні тощо. Вивчено процес оцінювання дітей шкільного віку з особливими освітніми потребами. Вивчено ефективність робочого процесу Центру диференціальної діагностики, підтримки (KEDDY). Зазначено, що міждисциплінарна комісія KEDDY детально аналізує кожну дитину. Цей центр складається зі спеціального педагога шкільного рівня, до якого належить дитина, лікаря, соціального працівника, логопеда та психолога. Подано детальний аналіз клінічного профілю, який містить усі характеристики дитини, його слабкі сторони, сильні сторони та відмінності. Проаналізовано персоналізовану програму інтервенції навчання дітей з особливими освітніми потребами, що описує клінічний профіль учня та його готовність до шкільного середовища. У статті виокремлено філософський аспект інклюзивної освіти, що змінює роль вчителя, який усвідомлює особливості дітей з особливими освітніми потребами, звертає увагу на цю проблему і має змогу висловлювати власну точку зору щодо навчання таких дітей.