СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ДИТИНИ З ІНВАЛІДНІСТЮ В ІНКЛЮЗИВНОМУ ЗАКЛАДІ ОСВІТИ - Лещенко, О. Г. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті проаналізовано зміст соціально-педагогічного супроводу дитини з інвалідністю в інклюзивному закладі освіти, а також роль соціального педагога в супроводі дітей з інвалідністю та їхніх батьків. Автор статті розкриває актуальність теми, наголошуючи на особливому значенні в суспільстві цінностей гуманізму, рівності, толерантності, дотримання прав людини, недискримінації щодо осіб з інвалідністю, особливо у сфері освіти дітей з особливими потребами. У статті представлено визначення двох понять «дитина з особливими освітніми потребами» та «дитина з інвалідністю», розкрито основні міжнародні та державні нормативно-правові документи щодо реалізації права на освіту дітей з особливими потребами, включення їх у суспільство; розглянуто поняття «інклюзивне навчання» та «соціальний супровід». У статті зазначено, що важливою умовою, необхідною для навчання дитини з інвалідністю, є готовність найближчого оточення до взаємодії з особливими дітьми, що передбачає створення безбар’єрного середовища закладу освіти. Це сприятиме тому, що кожен учасник інклюзивного процесу зможе реалізовувати свої освітні, дозвіллєві та інші права, не зазнаючи дискримінації з боку оточення, а також розвинути власну інклюзивну культуру. Автор розкриває зміст діяльності соціального педагога в команді психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами в закладі загальної середньої освіти. До основних напрямів діяльності соціального педагога зараховують такі: соціально- педагогічний патронаж дитини з інвалідністю та її батьків; виявлення соціальних проблем задля негайного вирішення та надання допомоги; вивчення соціальних умов розвитку дитини з інвалідністю; соціалізація дитини, адаптація її в новому колективі; залучення дитини з інвалідністю до участі в гуртках з урахуванням її можливостей; надання рекомендацій щодо шляхів ефективної інтеграції дитини з інвалідністю в колектив однолітків, формування позитивного мікроклімату в колективі, подолання міжособистісних конфліктів; захист прав дитини з інвалідністю. Визначено, що соціально-педагогічний супровід дитини з інвалідністю передбачає організацію позанавчальної діяльності, дозвілля, індивідуальної роботи зі стимулювання їхнього розвитку, залучення батьків до соціально-педагогічної підтримки своїх дітей з інвалідністю, створення безбар’єрного середовища для всіх учасників інклюзивного навчання (дітей з інвалідіністю, нормотипових дітей, вчителів, батьків різних дітей).