ІНТЕГРАТИВНИЙ АСПЕКТ ІНКЛЮЗІЇ УЧНІВ В АУТИСТИЧНОМУ СПЕКТРІ НА ПРИКЛАДІ ГРЕЦЬКИХ ШКІЛ - Мізитра, Спирідоула; Сокол, М. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
Інклюзія осіб з аутизмом є доволі спірним питанням і викликом для всіх педагогів та громади щодо спеціальної освіти на міжнародному та місцевому рівні. Хоча концепт «інвалідність» уже існує протягом чотирьох десятиліть, однак законодавство в деяких країнах щодо людей з аутизмом розпочало свою роботу лише десять років тому, і кількість цих дітей у державних школах постійно зростає. У статті окреслено інтегративний аспект інклюзії учнів в аутистичному спектрі на прикладі грецьких шкіл. Зазначено, що інклюзія дітей з аутизмом залишається предметом суперечок. Основні умови успішної інтеграції дітей у спектр аутизму проаналізовані в дослідженні. Успіх інклюзійної програми учнів до спектра аутизму тісно пов’язаний із застосуванням конкретних критеріїв, які стосуються знань та ставлень усіх вчителів, підготовки дітей у загальноосвітніх школах та дітей з аутизмом, спілкування між вчителями та ін., тісного спілкування між школою та сім’єю, відповідних методів навчання та постійного оцінювання інтеграційних практик. У галузі аутистичного спектра загальновизнано, що інтеграція, незважаючи на притаманні їй переваги, підходить не для всіх учнів з аутизмом. Зазначено, що важлива частина навчання в цій галузі належить здатності дитини налагодити контакт з іншими дітьми за власною ініціативою та його здатності реагувати на поведінку ровесників. Успішні навчальні інтервенції щодо розвитку соціальних навичок у дітей з аутизмом мають бути численними та охоплювати весь спектр аутизму. Досліджено переваги відвідування занять у школі учнів з аутизмом поряд із дітьми з типовим розвитком. Зазначено, що характеристики індивідуального розвитку дітей-аутистів суттєво відрізняються в кожному конкретному випадку. Встановлено, що реалізація програми інтеграції типу поведінки для дитини з дошкільним аутизмом сприяє комунікативній ініціативі, а спеціальне лікування та корекційне навчання, безумовно, можуть дати поштовх до розвитку аутичної дитини. Доведено, що навчання учнів із синдромом Аспергера в самоуправлінні сприяє засвоєнню академічних та соціальних навичок та зменшенню поведінкових проблем у школі.