ВИХОВАННЯ ПРАЦЬОВИТОСТІ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ В ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ ДО НАВЧАННЯ В ШКОЛІ - Соколовська, О. С. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті розкривається значення, завдання, зміст, методи трудового виховання дітей старшого дошкільного віку, принципи організації елементарної трудової діяльності дітей, схарактеризовано основні види дитячої праці, виховання особистості і створення умов для її повноцінного зростання. Розглянуто прийоми роботи в процесі реалізації різних видів елементарної трудової діяльності дошкільника: господарсько- побутова праця, самообслуговування, праця в природі, художня праця. Обґрунтовано ефективність технології підготовки дітей старшого дошкільного віку до школи, що передбачає наявність наукового розуміння структури змістового наповнення компонентів готовність. Виділено основні її сфери, а саме фізичну, інтелектуальну, особистісну, емоційну готовність. Обґрунтовано необхідність використання в організації освітнього процесу в закладі дошкільної освіти різних засобів, форм і методів роботи, зміни видів діяльності, що стимулюють предметно- практичну компетенцію дитини. Визначено педагогічні умови виховання працьовитості дітей старшого дошкільного віку в процесі підготовки до навчання в школі. Наявність у дитини попередньо засвоєних знань, трудових навичок і вмінь, необхідних для виконання практичних завдань, розглядається як важлива умова формування трудових умінь. Розглянуто особливості організації процесу навчання в початковій школі. Виховання працьовитості не має бути однотипним для всіх дітей. Виховуючи індивідуальні особливості кожної дитини, можна досягти успіху в залученні дітей до праці. Праця в житті людини є джерелом матеріальної й духовної культури, умовою правильного фізичного, розумового та морального розвитку. Сформовані в закладі дошкільної освіти трудові навички й уміння сприяють відповідальному ставленню дітей до результатів людської праці, розумінню та зв’язку із життєвими потребами. Готовність дитини до шкільного навчання – складне багатокомпонентне утворення, і всі його складники взаємопов’язані й взаємозумовлені. Провідною в структурі готовності дітей до школи є працьовитість, саме працьовитість забезпечує успішне навчання в школі.