ФЕНОМЕНОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО ВИКЛАДАННЯ У ВАЛЬДОРФСЬКИХ ШКОЛАХ - Турченко, Г. Ф.; Блеснова, О. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті проаналізовано феноменологічний підхід до викладання у вальдорфських школах України. Актуальність дослідження зумовлена реформуванням системи шкільної освіти в Україні. У таких умовах корисним буде звернутися до некласичних підходів до навчання. Мета статті – проаналізувати особливості феноменологічного підходу до викладання в вальдорфських школах. Головні елементи феноменологічного методу – спостереження, опис, обговорення, формування висновку, тобто самостійне дослідження. Висвітлено особливості феноменологічного методу викладання таких предметів, як фізика, хімія, українська мова, історія, біологія. Зокрема, розглядаються особливості вивчення букв у 1-му класі через розгляд такого феномену, як звуки і букви, та образи до них; наведено приклади феноменологічного викладання деяких тем з української мови у 2-му та 3-му класах, зокрема вивчення частин мови в другому класі, та часи дієслів у третьому класі; розглянуто деякі приклади феноменологічного підходу до викладання біології. У статті порушено проблеми в навчанні, що виникають у школярів у результаті перенасиченості інформацією, яку отримують діти в результаті інформаційно-технічної революції: кліпове мислення, відсутність інтересу і волі. Для поліпшення даної ситуації може бути використаний саме феноменологічний метод викладання, коли навчання відбувається не від теорії до практики, а від практики до теорії. Таким чином, для отримання нових знань учням необхідно буде не лише запам’ятати готовий матеріал, а й докласти власні вольові зусилля, проявити кмітливість, допитливість і спостережливість. Окрім того, завдяки особливостям феноменологічного методу навчання активно розвивається уміння знаходити відповіді на питання у груповій роботі.З’ясовано, що феноменологічний метод викладання дає змогу розвивати критичне мислення, здатність до пошуку істини та творчий підхід до пізнання світу. Запропоновано розглянути можливості феноменологічного методу викладання для зміни всієї концепції шкільної освіти включно зі зміною підготовки вчителів і вимог до учнів.