ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-КОМУНІКАТИВНИХ НАВИЧОК СТУДЕНТІВ ЗВО НА ЗАНЯТТЯХ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ - Руденко, Н. П.; Боть, Л. П.; Марценішко, В. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті розглянуто основні аспекти формування соціально-комунікативних навичок студентів ЗВО на заняттях з української мови за професійним спрямуванням. Проаналізовано поняття «соціально-комунікативна компетентність», її складники та значення для формування професійних навичок майбутнього спеціаліста. У сучасному суспільстві важливим аспектом успішної професійної діяльності є не лише знання, набуті за час навчання у вищій школі, а й уміння комунікувати в колективі, пристосовуватися до соціально-економічних змін у країні та світові, брати на себе відповідальність, проявляти лідерські здібності, а також злагоджено працювати у команді. Спілкування у професійній сфері сьогодні передбачає не лише безпосередній обмін інформацією під час особистого спілкування, а й застосування різних новітніх технологій, що вносить певні корективи у фахову комунікацію.У сучасній науці комунікативні навички поділяють на soft skills («м’які», або гнучкі, навички) та hard skills («жорсткі» навички). У статті детально розглядаються основні складники soft skills, які визначаються як навички спілкування у широкому розумінні від особистісних рис до співпраці у колективі, а також обґрунтовуються їхні переваги над навичками hard skills. Запропоновано вправи і завдання, які можна використати на заняттях з української мови для студентів різних спеціальностей для формування основних соціально-комунікативних навичок: будувати власне висловлювання, обґрунтовувати і відстоювати свою думку, вміти організувати роботу у групах з іншими студентами, здійснювати спільну та самостійну пошукову роботу, розвивати творче та логічне мислення. До таких вправ належать творчі пошукові завдання, дискусії та обговорення різних наукових і фахових питань, завдання у парах та групах, виконання індивідуальних та колективних проєктів, вправи з ключем. Запропоновані завдання сприяють формуванню комунікативних навичок майбутніх фахівців і забезпечують розвиток їхньої професійної майстерності.