ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ВИКЛАДАННЯ МИСТЕЦЬКОЇ ТА ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ОСВІТНІХ ГАЛУЗЕЙ У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ - Шульга, Л. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті проаналізовано інноваційні підходи до викладання мистецької та технологічної освітніх галузей у початковій школі, спрямовані на формування ключових компетентностей і розвиток наскрізних умінь молодших школярів. Особливу увагу зосереджено на застосуванні інтерактивних методів, цифрових інструментів і нетрадиційних технік, що сприяють розвитку критичного та креативного мислення, комунікативних навичок, уміння працювати в команді, здатності висловлювати власну позицію, генерувати ідеї та знаходити оптимальні рішення. Обґрунтовано значення мистецтва й технологій як засобів гармонійного розвитку особистості дитини, підготовки до навчання в умовах Нової української школи та життя в суспільстві, що швидко змінюється.Розроблено модель запровадження інноваційних підходів у мистецьку та технологічну галузі початкової освіти, яка ґрунтується на інтеграції інноваційних методів і технологій, урахуванні вікових та психологічних особливостей молодших школярів, а також на створенні організаційно- педагогічних умов для комплексного формування ключових компетентностей. Теоретичне обґрунтування моделі базується на принципах гуманізації, дитиноцентризма, інтерактивності, доступності, практико-орієнтованості, варіативності та інтеграції, що забезпечують цілісність освітнього процесу та відповідність сучасним вимогам початкової освіти.Запропонована модель має модульну структуру, яка включає концептуальні засади, змістовий модуль, методичні аспекти впровадження та результативний модуль і передбачає поетапну реалізацію інноваційних підходів: підготовчого, основного та підсумково-рефлексивного.Сукупність інноваційних підходів охоплює цифровізацію навчання, інтерактивні методи, STEM/STEAM-освіту, проєктно-дослідницьку діяльність, візуалізаційні технології, медіаосвіту, ігрові активності, перевернуте та колаборативне навчання, а також компетентнісний підхід.Обґрунтовано їх доцільність запровадження на уроках мистецтва та технологій у початковій школі. У висновках підкреслено теоретичну перспективність запропонованої моделі, що потребує подальшої апробації та емпіричної перевірки її ефективності.