ІННОВАЦІЙНА ФІЗИЧНА ПІДГОТОВКА ДЛЯ ЕКСТРЕМАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ: МОДЕРНІЗОВАНИЙ ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ БЛОК ДЛЯ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ - Богуславський, В. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті представлено результати дослідження та розроблення модернізованого функціонального блоку фізичної підготовки майбутніх фахівців сектору безпеки та оборони, що спрямований на підвищення готовності до дій в екстремальних умовах. Актуальність роботи зумовлена необхідністю комплексного підходу до розвитку фізичних, психофізіологічних та когнітивних компонентів професійної готовності, що забезпечують ефективне виконання службових завдань у ситуаціях підвищеного ризику та стресу. Метою статті є опис структури, змісту та завдань функціонального блоку, який інтегрує сучасні технології та методики підвищення рівня фізичної та психологічної підготовки курсантів. В основу розробленої програми покладено принципи індивідуалізації та диференціації навантажень із урахуванням статевих, вікових та індивідуальних особливостей майбутніх фахівців безпеково- оборонного сектору, що забезпечує оптимальне формування фізичних і психоемоційних компетенцій. Окрему увагу приділено застосуванню методик психологічного тренування, включаючи когнітивні вправи, а також візуалізацію й медитацію, що дають змогу підвищити рівень концентрації, самоконтролю та ефективності прийняття рішень у стресових умовах.Наведено детальний опис завдань блоку, які передбачають комплексний розвиток фізичних якостей (сила, витривалість, координація, гнучкість), формування психологічної стійкості та здатності до швидкої адаптації в умовах стресу, інтеграцію сучасних технологій контролю та аналізу (відеоаналіз рухів, нейрофітбек, контроль фізіологічного стану) та використання методик психологічного тренування (візуалізація, медитація, когнітивні вправи). Такий підхід дає змогу створити цілісну систему підготовки, яка поєднує фізичне вдосконалення з психологічною адаптивністю та професійною функціональністю. Запропонований функціональний блок може бути інтегрований у навчально-тренувальні програми закладів вищої освіти сектору безпеки та оборони і використовуватися для підготовки працівників правоохоронних та спеціальних служб, що працюють в умовах підвищеного ризику.