ОСОБЛИВОСТІ ЕФЕКТИВНОГО ОПАНУВАННЯ ЧИТАННЯ НОТ З АРКУША У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ МИСТЕЦЬКО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ НА ЗВУКОВИСОТНИХ УДАРНИХ ІНСТРУМЕНТАХ - Рало, Г. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті досліджується проблема ефективного опанування читання нот з аркуша у здобувачів вищої мистецько-педагогічної освіти на звуковисотних ударних інструментах. Установлено особливості означених інструментів, які впливають на формування означеної навички.Унаслідок аналізу науково-методичних праць зарубіжних авторів у сфері ударних інструментів виявлено основні навички, а також складники успішної практики читання нот з аркуша на ударних інструментах. Мета роботи полягає у розгляді та обґрунтуванні основних cкладників процесу навчання, спрямованого на ефективне опанування читання нот з аркуша у здобувачів вищої мистецько-педагогічної освіти на звуковисотних ударних інструментах. Обґрунтовано, що у процесі читання велике значення мають розташування музиканта за інструментом, положення його корпусу та рук, висота інструменту і пюпітру. Визначено, що розміщення музиканта в межах певного діапазону нот згідно з музичним текстом під час читання сприяє ефективності означеного процесу. Виявлено, що під час читання на літаврах порядок розташування котлів відграє особливу роль.Визначено, що використання ведучої руки під час читання на літаврах сприяє легкому досягненню рівності звучання. Зазначено, що у процесі читання з аркушу важливим постає урахування студентом фізіологічних особливостей його ока. Установлено, що для опанування навички точного та швидкого читання необхідним постає удосконалення музикантом його периферичного зору, навичок клавіатурного орієнтування. Визначено роль застосування аплікатури під час читання. Простежено, що розвиток кінестетичного відчуття під час читання нот з аркуша набуває особливого значення. Визначено, що розвиток інтервального відчуття, зокрема на звуковисотних клавішних ударних, передбачає пошук та вдосконалення студентом як пропріоцептивних, так і кінестетичних відчуттів.